Jan Wogel svarar på Lena Jarlövs debattartikel om kriget i Ukraina.
Jan Wogel svarar på Lena Jarlövs debattartikel om kriget i Ukraina. Bild: Arkiv

Debatt: Angrepp får inte löna sig

Jan Wogel: ”I vår tid ser vi ett imperialistiskt Ryssland som under Putins styre med vapenmakt försöker lägga grannländer under sig. Vad händer om Putinryssland inte besegras i Ukraina?”

ANNONS
|

Replik till Lena Jarlöv.

LÄS MER:Var finns de ledare som kan hejda förberedelserna för sista världskriget?

Lena Jarlöv från Hamburgsund efterlyser ett par dussin parlamentsledamöter som reser sig och hejdar krigsförberedelser innan det är för sent.

Jag har själv en bakgrund i 1980-talets fredsrörelse när vi under slutfasen av kalla kriget lyckades få bort medeldistanskärnvapnen från Europa, avslöjade svensk vapensmuggling till diktaturer och stöttade befolkningarna i öst som lyckades riva muren. Det var en positiv utveckling som kulminerade runt 1990.

Men var sak har sin tid. Under 1930-talet växte Nazityskland fram som under Hitlers styre med vapenmakt försökte lägga övriga Europa under sig. Som tur var lyckades inte dessa ambitioner utan Hitlertyskland besegrades. Hur skulle världen sett ut idag om så inte skett?

ANNONS

I vår tid ser vi ett imperialistiskt Ryssland som under Putins styre med vapenmakt försöker lägga grannländer under sig. Vad händer om Putinryssland inte besegras i Ukraina utan det militära angreppet lönar sig?

2023 är det viktigare att ge allt tänkbart stöd till Ukraina; moraliskt, politiskt, ekonomiskt, humanitärt och militärt, än att i allmänna ordalag verka för att hejda krigsförberedelser.

Jan Wogel

ANNONS