Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Jenny Johansson

Inga statsbidrag utan att göra hemläxan

Kent Berg: ”Ingen av Strömstads ton­givande politiker verkar ha den ringaste aning om hur man ska bredda arbetsmarknaden”.

ANNONS
LocationStrömstad|

Sten Brodén har alldeles rätt när han skriver att det är bedrövligt att det läggs tiotals statliga miljoner på att rädda verksamheter, som egentligen bara sysslar med att förstöra människors hälsa.

LÄS MER:Skattebetalarnas pengar har gått till godis och tobak

Totalt sett var, precis som Sten skriver, det statliga stödet till företag en bra och kanske nödvändig insats, men handläggare på myndigheter kan inte och ska inte besluta om vem som ska ha stöd baserat på bedömningar som saknar stöd i våra lagar. Så det är bara att tugga i sig att godis och läsk fick stöd på samma sätt som vilket företag som helst.

Däremot håller jag inte alls med Sten om att Strömstad skulle ha fått samma statliga stöd och generositet som visades Trollhättan, och anledningen är enkel: ingen av Strömstads ton­givande politiker verkar ha den ringaste aning om hur man ska, som Sten uttrycker det, bredda arbetsmarknaden.

ANNONS

Anta att Strömstad helt plötsligt får två hundra miljoner av staten för att utveckla ett näringsliv som inte är helt och hållet beroende av gränshandeln. Vad ska man då göra? Det första som händer skulle nog vara en massiv upphandling av konsulter, som sedan förväntas tala om för våra folkvalda något som dessa folkvalda borde ha diskuterat sinsemellan helt sedan Original Odhner gick under – och det var ju ett tag sedan. I Trollhättan var situationen helt annorlunda för där fanns tusentals kunniga ingenjörer och fordonsbyggare, och Saabs undergång gav ett rejält lyft åt hela den svenska fordonsindustrin.

Ett dynamiskt, mångfacetterat näringsliv börjar inte med statligt stöd utan med lokala idéer

Vad finns i Strömstad? Jo, många duktiga småföretagare men ytterst få företag, som anställer ingenjörer eller annan välutbildad personal. Ett dynamiskt, mångfacetterat näringsliv börjar inte med statligt stöd utan med lokala idéer. Skulle Strömstad vilja vara Sveriges kompetenscentrum för havsbruk? Ja, varför inte? Med tanke på att haven töms på fisk lär vi snart få odla den på land i bassänger.

Det är bara en idé, men knutet till vilken idé som helst finns behov av kunskap och utbildning. Så det är upp till Sten och andra intresserade, tänkande politiker att formulera vad Strömstad ska bli. Sedan kan man klämma staten på pengar för att bygga strukturer och kunskap på lång sikt. Men först måste man göra sin läxa.

ANNONS

Kent Berg

ANNONS