Rose-Marie Fagerberg (KD) vill att Strömstads kommun inför Dans utan krav för unga tjejer.
Rose-Marie Fagerberg (KD) vill att Strömstads kommun inför Dans utan krav för unga tjejer. Bild: Jonathan Krite

Inför Dans utan krav för att få unga att må bättre

Rose-Marie Fagerberg (KD): ”Detta är något Strömstad kan ta efter och starta två gånger i veckan efter skoltid i fritidsgården på Skagerack.”

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Psykisk ohälsa bland unga och framför allt unga tjejer har blivit ett växande problem.

I Tanum satsar Kulturskolan från och med 2 mars på Dans utan krav i tolv veckor för att minska stress bland unga tjejer.

I Stockholm har Kulturskolan i samarbete med Elevhälsan anordnat dans efter skolan två gånger i veckan. Projektet pågår under hela 2022/2023 och finansieras av utbildningsförvaltningen, Kultur­skolan och Idrottsförvaltningen, kurserna är gratis.

Så här går det till:

En grupp om cirka 12 deltagare träffas två gånger i veckan på Kulturskolan, under två terminer i en lokal som lämpar sej för dans. Gruppen jobbar med koreografi inom olika dansgenrer men också med avslappningstekniker.

ANNONS

Tjejer i tonåren med återkommande psyko­somatiska besvär kan förbättra sin hälsa genom att delta i kravlös dans två gånger i veckan, utan fokus på prestation. Metoden bygger på vetenskapliga studier som gjorts av Anna Duberg vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län och Örebro universitet.

Kravlös dans i grupp kombinerar pulshöjande fysisk aktivitet, skapande och rörelseglädje. Dansen ger de unga ett tillfälle att uppleva kroppen på ett positivt sätt. Fokus på de egna problemen minskar, i stället växer självtilliten och tillhörigheten i gruppen.

Resultatet pekar på en ökad självskattad hälsa, minskad smärta, trötthet och stress men också minskad användning av smärtstillande medicin. Ofta läggs en grund till fortsatta positiva levnadsvanor. Insatsen ger tydliga hälso­ekonomiska vinster eftersom den är billig i förhållande till vinsterna i livskvalitet. Den kan även ge besparingar inom elevhälsan på grund av färre besök hos skolsköterskan.

Detta är något Strömstad kan ta efter och starta två gånger i veckan efter skoltid i fritidsgården på Skagerack.

Rose-Marie Fagerberg (KD)

LÄS MER:Ny dansgrupp vänder sig till stressade tjejer

ANNONS