Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg

Debatt: Hur stoppas kriget i Ukraina?

Kent Berg: ”Menar Jarlöv och Skoog att Ukraina skulle ha avstått från motstånd.”

ANNONS

Replik till Lena Jarlöv och Veronica Skoog.

LÄS MER:Vapen är inte vägen till fred i Ukraina

Den 13 juni skrev Lena Jarlöv och Annica Skoog att det är dags för människor i Ukraina att säga stopp för dödandet av deras unga män och kvinnor, som skickas till fronten. De skrev också att olika initiativ till fred har saboterats på olika sätt av bland annat Tysklands förbundskansler. Enligt Jarlöv och Skoog beror det fortsatta kriget på att USA och EU är oerhört angelägna om att Ukraina ska besegra Ryssland.

Om jag hade befunnit mig på en plats helt utan kommunikation med omvärlden sedan början av förra året, och min första information om kriget i Ukraina hade varit Jarlöv och Skoogs insändare i Strömstads Tidning, så hade jag självklart dragit slutsatsen att Ukraina med aktivt stöd av EU, Storbritannien och USA hade anfallit Ryssland som för att försvara sig hade intagit delar av Ukraina.

ANNONS

Har Jarlöv och Skoog glömt att Ryssland motiverade sitt anfallskrig med att man ville de-nazifiera Ukraina? För mig verkar det ganska klart att Ryssland avsåg att störta den folkvalda regeringen och ersätta den med en lyd­regering, alternativt inlemma Ukraina i Ryssland, alltså en betydande återgång till en Sovjetliknande stat. Menar Jarlöv och Skoog att Ukraina skulle ha avstått från motstånd, respektive ska ge upp nu?

Kriget i Ukraina kan avslutas lika snabbt som tidningens läsare tar del av dessa rader. Det handlar om en enda person i hela världen, nämligen Vladimir Putin, mannen som beordrade detta förfärliga övergrepp mot en suverän och internationellt erkänd stat, och hans förmåga att beordra stopp och full reträtt. Men om jag förstår Jarlöv och Skoog rätt ska Ryssland ha vissa legitima rättigheter att förhandla om – fast jag medger att jag kan missförstå den saken.

Kriget stoppas däremot inte med demonstrationer mot Nato eller någon konferens i Wien med att uppmana världens ledare att göra vad de redan gör. Hur skulle det vara om fredsrörelsen i stället började demonstrera framför Rysslands ambassader? Det här kriget kommer inte att ha några vinnare, bara förlorare, men uppenbarligen verkar Vladimir Putin beredd att offra sitt eget folk för att uppnå målet att det inte får finnas en tidigare del av Sovjetunionen som utvecklas till en fungerande demokrati.

ANNONS

Kent Berg

ANNONS