Gunilla Håkansson: Hur försvarar du demokratin?

Utan det fria ordet, pressfrihet, finns ingen demokrati. När journalister hotas, så hotas också demokratin, som i fallet där en journalist angreps i sitt hem i Kungsbacka i förra veckan.

ANNONS
LocationStrömstad||

Redan 1776 fick Sverige en tryckfrihetsförordning som många länder bara kan drömma om. Ett jättekliv för demokratin, då infördes yttrandefrihet, censuren togs bort och kanske viktigast av allt - offentlighetsprincipen infördes, alltså att allt inom förvaltningar ska vara öppet för alla.

Vad bra - då kan vi luta oss tillbaka, eller? Nej. Vi måste försvara demokratin varje dag. Utan det fria ordet har vi ingen demokrati och bara för att vi har laglig rätt att se allt, så är det inte säkert att vi ändå får det. Det finns många knep för förvaltningar att försöka dölja det de vill att allmänheten inte ska få veta.

ANNONS

Detta är något som Strömstads Tidning reportrar ganska ofta råkar ut för. Kommuner kan till exempel låtsas att dokumenten vi försöker få ut omfattas av sekretess. Trots att regeringen bestämt att gamla och sjuka skulle vaccineras först fick cheferna i Tanums kommun vaccin före gamla och sjuka i kön. Men listan på alla som erbjudits vaccin ville man inte lämna ut, utan hela pandemiplanen sekretesstämplade. Lyckligtvis lyckades vår grävreporter Arvid Brandström överklaga och få rätt i kammarrätten.

När samma Arvid och kollegan Victoria Sörensen Lund inledde en serie som granskade vad som bidragit till det ökande antalet incidentrapporter och polisanmälningar på Strömstiernaskolan fick vi påtryckningar från en lärare på skolan, som ville att vi skulle skriva bara om det som var trevligt och positivt och sluta skriva ”sensationsjournalistik”. Så fungerar naturligtvis inte granskande journalistik, så serien genomfördes i flera delar och belysta både det som brast på skolan och det som blivit bättre. Och vi släpper inte taget ännu, inom kort kommer uppföljningen om hur det har gått efter de åtgärderna som sattes in för att göra skolan tryggare.

När kommundirektören Mats Brocker började göra saker som ingen annan hade insyn i, hittade vår tidigare reporter Arvid Brandström tecken på att stora summor försvunnit - och det visade sig att pengarna använts för ett orimligt stort avgångsvederlag för en brandchef, något kommundirektören försökt mörka. Utan Arvids granskning hade vi inte fått veta det och kommundirektören, som tvingades avgå, kunnat fortsätta på sin tjänst.

ANNONS

Ett annat problem är hot och hat mot journalister. Det är tyvärr också något som jag och reportrarna på Strömstads Tidning upplevt, även om det tack och lov inte gått så långt som det gjorde i Kungsbacka förra veckan, där en journalistkollega angreps med tillhygge i sitt hem. Självklart fullständigt oacceptabelt och horribelt. Men även en av Strömstads Tidnings reportrar har blivit förföljd och hotad. Risken med hoten är att vi journalister - medvetet eller omedvetet - försöker undvika att skriva om saker som vi vet kommer röra upp känslor. Därför behöver journalister ett starkt stöd från polisen.

Utan läsare är vi ingenting

Vi behöver också ett starkt stöd från våra läsare. Utan er blir det ingen journalistik, inget granskande av makten och ingen demokrati. Att följa riktig journalistik är att försvara demokratin. Tack för att du läser Strömstads Tidning!

Läs artiklarna om Strömstiernaskolan här.

LÄS MER: Efter granskning: Mats Brocker avgår som kommundirektör

LÄS MER: Kommundirektören petade chef och anlitade bekant – anklagas för jäv

ANNONS