In this photo taken from video released by the Russian Presidential Press Service, Russian President Vladimir Putin speaks during a meeting on measures of socio-economic support of the regions via videoconference at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, Wednesday, March 16, 2022. (Russian Presidential Press Service via AP)  RUS120
För Putin gäller det att hålla en så stor del av befolkningen som möjligt i okunnighet.

Gunilla Håkansson: Hjälp oss att värna den fria pressen och demokratin!

I dag är det Pressfrihetens dag, en dag som är viktigare än någonsin.

ANNONS
|

Krigets första offer är sanningen, ett citat välkänt sedan tusentals år. Trots det förfärande aktuellt. Rysslands invasion av Ukraina ger oss nya bevis för varje dag. Den fria ryska pressen lyckades hålla ut några veckor, sedan fick de packa ihop och fly. Alternativet hade varit att börja ljuga, som de statskontrollerade medierna. Precis som i Orwells roman 1984 började genast den ryska regimen trolla med ord: Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.

Krig är fred. Följaktligen får press och media inte kalla kriget för krig, utan det ska heta ”militär specialoperation”, annars begår man ett brott. Jag kunde inte låta bli att dra på smilbanden när jag såg någon som gett Leo Tolstojs berömda verk ”Krig och fred” en nyöversatt titel: ”Specialoperation och fred”. Men exemplet är ju samtidigt så sorgligt, och kunde varit direkt hämtat ur 1984.

ANNONS

Vi måste kunna få ta del av lögnerna – men de bör granskas och avslöjas

Frihet är slaveri. Putin och hans stab vevar på i orwellsk anda. Det fria Ukraina är minsann inte fritt, utan styrs av nazister får det ryska folket veta, och de informeras förstås inte om att Ukrainas president Voldomyr Zelensky i själva verket är av judisk härkomst. Istället får de veta att Ukrainas demokratiskt valda ledning ska ”avnazifieras” och folket ”befrias”. För i Putins version är det de västerländska demokratierna som är förslavade.

Okunnighet är styrka. För Putin gäller det att hålla en så stor del av befolkningen som möjligt i okunnighet. Han påstår att bilder och filmer som visar krigets fasor är fejknyheter. Ukrainare med släktingar i Ryssland vittnar om hur de vägrar att tro på sina familjemedlemmars vittnesmål – så stark är påverkan från statsmedia.

Ändå tycker jag det är tveksamt att blockera de ryska statliga medierna RT och Sputnik News i Sverige. Vi måste kunna få ta del av lögnerna – men de bör granskas och avslöjas. Så som våra kollegor i den fria ryska pressen faktiskt kunde arbeta ända tills ganska nyligen.

Idag är det Pressfrihetens dag, den är viktigare än någonsin. Fria medier är inte en självklarhet. Den måste värnas om – varje dag. Även här, i Bohuslän. Vi som tidning får återkommande påtryckningar från kommuner och privatpersoner som vill styra vår journalistik. I Strömstads Tidnings bevakningsområde har vi under se senaste året sett att kommunerna försökt hemlighålla dokument, gjort sig oåtkomliga eller försökt påverka vilken vinkel vi ska välja. Privatpersoner har skickat hatfulla mejl till våra journalister om vår rapportering inte stämmer med deras världsbild. Inte för att debattera, utan för att hota och hata.

ANNONS

Men låt oss fokusera på det positiva. Tack till dig som prenumererar och gör det möjligt för oss att fortsätta vårt fria journalistiska arbete och därmed värna demokratin.

ANNONS