”Hälsans hus ska inte behöva mögla eller stängas”

Att svåra ekonomiska tider och osäkra omvärldsprognoser gör att kommunerna håller i plånböckerna är fullt rimligt. Lika mycket som det är att ta ansvar över att hålla budget är dock verkställandet av långsiktiga och kortsiktiga visioner mot kommuninvånarna. Hälsa, återväxt och drömmar behövs mer än på länge.

ANNONS
LocationStrömstad|

IFK Strömstad, som inför säsongen åkte ur division 5, gjorde sejouren i Bohusfemman endast ettårig. Tack vare nye huvudtränaren Aresh Rahmeti, och en målmedveten spelartrupp, firades seriesegern på Strömsvallen. Med en ny plastgräsplan öppnas även nya möjligheter för klubben och idrotten. Strömstad kommuns satsning var välbehövlig.

Grebbestads IF firade 100 år. Efter en svettig och dramatisk kvalavslutning säkrade herrlaget en plats i division 2 nästa år. Nybildade damlaget imponerade stort. Historiska säsongen slutade med serieseger i division 4.

Lions HC fostrar duktiga hockeyspelare på löpande band. U-landslagsspelarna Lukas Sagranden och Kalle Carlsson har tagit för sig i SHL-klubben Örebro HK. Duon är två av många spelare som börjat karriären i division 3-klubben.

ANNONS

Strömstad HK, som varken har dam eller herrseniorlag i seriespel, är sedan gammalt en talangfabrik. I Alingsås HK spelar bland andra Filippa Oderbrant, Alma Olausson och systrarna Tuana och Alketa Bajrami.

Överby IBK saknar också dam- och herrlag i seriespel, men gemensamt med SHK är att barn- och ungdomsverksamheten öppnar dörren till utveckling. Med en av Bohusläns finaste inomhushallar är det fel att klaga på de yttre förutsättningarna.

Prestationer och summeringar i all ära. Det finns gott om talang, entusiasm och brinnande ledare. Samtidigt som Strömstad har en välutrustad idrottshall och fin fotbollsplan finns frågor som politiker och tjänstemän behöver enas om. Samma boll ligger hos grannkommunen Tanum.

Underhåll och satsningar på friskvårds- och idrotts­anläggningar. Tidningens reportage om Sparvallens mögliga omklädningsrum är en surdeg som luktat illa i flera år. Nu har frågan aktualiserats och ska lyftas på nytt. Vad gör fastighetsägaren Tanums IF och anläggningsansvariga Tanums kommun för att nå en överenskommelse?

För ett par veckor sedan huttrade jag och cirka 80 åskådare på Lionshov i tio minusgrader när LHC tog emot Hovås i alltrean. Trasig varmvattenberedare, rapporter om trasiga kylaggregat och för ett par år sedan en trasig sarg som kunde kostat livet på en hockeyspelare. Hålen blir allt större och svårare att fylla.

ANNONS

Snart dags för en rotfyllning eller på sikt en reell plan för vad man vill? Klart är i alla fall att det är många som undrar och vill ha svar.

När rehabbassängen i Strömstads lasarett sedan 1 november är stängd på obestämd tid hamnar återigen fokus på ekonomi och prioriteringar. Signalerna är tydliga.

Hälsans- och friskvårdens hus ska inte behöva mögla – ­eller stängas ner.

Gott nytt år!

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS