Dag Wersén, Moderaterna i Strömstad.
Dag Wersén, Moderaterna i Strömstad. Bild: Pontus Johansson

Gör Strömstads kommun till en kunskapskommun

Dag Wersén (M): Så ska vi utveckla och förbättra Strömstads skolor.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Skolverksamheterna i Strömstad har säkert många goda sidor men också en baksida: Brist på lärare, inte minst behöriga lärare. Enligt en artikel i denna tidning den 19 mars är lärarfacken eniga: Krafttag behövs mot lärarbristen. Lärarförbundets representant säger: "Strömstad har inte gjort någon kraftfull satsning på skolan men det behövs."

LÄS MER:Lärarfacken eniga: Krafttag behövs mot lärarbristen

I den andan föreslår jag som moderat ledamot i kommunfullmäktige att kommunen skall utreda förutsättningarna för en internatskola på Koster för elever från hela Sverige, gärna också Norge, med inriktning på hav, miljö och ekologi. Skolan skall ge behörighet till studier på universitet och högskolor.

Jag har då naturligtvis haft i åtanke en skolverksamhet på Koster som skall skapa helårsverksamhet och förutsättningar för mer fast boende på Koster. Det är ett av syftena med min motion.

ANNONS

Men det syfte som jag lyfter fram som första syfte i motionen är att uppfylla kommunens Vision 2030 ifråga om skolutbildningen i kommunen. I Vision 2030, som beskriver de mål som Kommunfullmäktige satt upp för Strömstads kommuns utveckling, framhålls utbildning som en viktig tillväxtfaktor för kommunen och betydelsen av en skola som har en profil med en hållbar utveckling. I kommunens folkhälsoplan ingår fullföljda skolstudier som ett mål därför att de befrämjar folkhälsan i kommunen.

En av mina tankar är att med en specialiserad skola på Koster med inriktning på hav, miljö och ekologi komplettera nuvarande utbildningsutbud i kommunen i kvalitetshöjande riktning. Jag menar att om Strömstad profilerar sig som en kommun med skolor med hög kvalitet, så skapas en arbetsmiljö i skolorna som attraherar skickliga lärare och får oss att behålla dem som vi har. Då får vi också duktigare elever som får så goda barn- och ungdomsupplevelser i vår kommun att de, gärna efter fortsatta studier på universitet och högskolor, blir Strömstad trogna och bygger upp ett samhälle med pelare att stå på vid sidan av nuvarande näringar med gränshandeln som ett flaggskepp som kanske inte för evigt kan segla med flaggan i topp.

Företagare i andra branscher, som jag talat med och som söker välutbildade ungdomar med kunskaper inom bl.a. naturvetenskap och avancerad teknik, har svårt att finna sådana i Strömstad. Det vill jag råda bot på genom att hjälpa till med att utveckla Strömstads skolor. Vi skall söka revansch efter förlusten av sjöbefälsutbildningen, som var så bra att ungdomarna från Strömstads sjöbefälsutbildning som gick vidare till högre utbildning ansågs vara bland de bästa av dem som skall föra svenska fartyg vidare på världshavet. Hur det sistnämnda fungerar biologiskt, miljömässigt m.m. har jag tänkt att ungdomar skall lära sig på internatskolan på Koster.

ANNONS

Dag Wersén

Moderat ledamot i kommunfullmäktige

ANNONS