Capri, norr om Strömstad.
Capri, norr om Strömstad. Bild: Susanne Engdahl-Jensen

Förslaget att bygga vid Källviken måste ifrågasättas

”Trycket på Capris strand är redan stort och tål knappast fler gäster”, skriver Ulf Jaensson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Naturreservatet Capri är känt och omtalat långt utanför Strömstad. Det är Sveriges västligaste udde och besöks av tusentals gäster från hela landet under en stor del av året. Med utsikt mot norska öar och mot Koster är det en unikt vacker plats där många svenskar – och norrmän – upplevt härliga havsbad från mjukslipade klippor och unik natur.

En förutsättning har varit att husen i och runt Strömstad och upp mot denna udde, har anpassats till stadens karaktär. Källviken har varit en fin granne till naturreservatet med sitt strövområde och möjlighet till tillfälliga boenden i samklang med naturen.

I den nu aktuella detaljplanen för Källviken nämns varken Capriområdet eller BRF Capri trots att båda kraftigt berörs av planerna. Trycket på Capris strand är redan stort och tål knappast fler gäster.

ANNONS

Skog har redan fällts i området österut, trots dess värdefulla biotoper som också nämns i detaljplanen. Det tunna jordlager som nu är kvar, gör att regnvatten inte sugs upp. Sommarens skyfall bildade floder, parkeringen vid Capri blev obrukbar.

Om de aktuella planerna fullföljs är detta antagligen bara början på problemen för denna unika natur. Med en inte så liten underdrift konstaterar planen att ”Förslaget kommer att innebära en ökning av antalet människor och trafik till området”. Alla inser ju att med den täta exploatering som planeras är en ökad belastning både ekonomiskt nödvändig och självklar konsekvens av planerna.

Så här kommer en hälsning från en östgöte som besöker Capri årligen sedan början av 70-talet: Var rädd om Källviken och området däromkring. I första hand för Strömstads egen skull, men faktiskt också för hela landets skull. Området är unikt och det liggande förslaget måste ifrågasättas!

Ulf Jaensson

ANNONS