Marita Adamsson, kulturredaktör och reporter på Strömstads Tidning.
Marita Adamsson, kulturredaktör och reporter på Strömstads Tidning. Bild: Lasse Edwartz

Folkets tjänare är en pusselbit i Ukrainas historia

Berättelsen om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har drag av klassisk hjältesaga. Han är skådespelaren som i en tv-serie och en långfilm spelade en lärare som mest av en slump blir president i Ukraina och inleder ett krig mot den utbredda korruptionen. Tv-sagan blev verklighet när han 2019 vann en jordskredsseger i valet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Läget 2022 känner vi alltför väl: Han sitter gömd i Kiev och leder sitt lands försvar mot ett brutalt militärt angrepp från den stora grannen Ryssland. Han har blivit megahjälte.

I lördags sände SVT långfilmen Folkets tjänare med Volodymyr Zelenskyj i huvudrollen som läraren Vasyl Holoborodko, även serien ska sändas. Titeln har, lika sagoaktigt, också blivit namnet på hans politiska parti.

...en pusselbit till hur det kan komma sig att ett folk väljer en känd komiker helt utan känd politisk förmåga till president

Folkets tjänare kan beskrivas som en action-komedi, där Vasyl Holoborodko desperat försöker få sitt ovilliga parlament att antikorruptionslagar, nödvändiga för att Internationella valutafonden (IMF) ska ge landet ett jättelån. Förvecklingarna blir halsbrytande: När parlamentsledamöterna med armarna i kors och stor ilska i kroppsspråket säger nej måste presidenten ta andra vägar. I en kort drömsekvens mejar han ner hela församlingen med ett automatvapen. I filmens verklighet ger han sig motvilligt in i förhandlingar med de stenrika och samvetslösa oligarker som i verkligheten håller i trådarna.

ANNONS

Medan hans minister förtvivlat försöker uppehålla IMF:s ledamöter far presidenten runt och ställer köpta guvernörer mot varandra i en salig röra innan han till sist har det nödvändiga beslutet i hamn.

Men det är inte för filmen som film den är intressant utan som en pusselbit till hur det kan komma sig att ett folk väljer en känd komiker helt utan känd politisk förmåga till president. För en svensk utan djupare insikt i det ukrainska samhällslivet är det sannolikt många satiriska anspelningar på korruption och oligarkmakt i filmen som passerar obemärkt. Men en sak gör det inte: att Vasyl Holoborodko besjälas av en stark motvilja mot orättvisor och mygel och blir genuint upprörd över muthärvor ohederliga personer som berikar sig på folkets bekostnad.

Zelenskyj gör fortfarande som Holoborodko. Han gör det omöjliga: bjuder orättvisan motstånd

När han i filmens slut står inför samma attityd hos IMF blir han lika spontant rasande och medan det sönderrivna avtalet fladdrar över chockade maktmänniskor håller han ett brandtal om hur han ska värna Ukraina och Ukrainas väg till ett bättre samhälle. I alla fall jag gissar att det måste kännas extremt befriande – och otroligt – för en befolkning som tvingas uppleva det som normalt att makten hela tiden myglar.

De vågade kanske rösta på skådespelaren bakom Vasyl Holoborodko för att det knappast kunde bli värre? På ett förfärande sätt har det ju blivit värre, med mord, bombningar och övergrepp från Ryssland. Men Zelenskyj gör fortfarande som Holoborodko. Han gör det omöjliga: bjuder orättvisan motstånd. Priset är fruktansvärt. Men Ukraina har visat att det går att rubba övermakten.

ANNONS

LÄS MER:President Zelenskyj talade till svenska riksdagen

ANNONS