Elvatimmarsregeln kan leda till personalflykt

Det har väl inte undgått er alla, dessa ”nya reglerna från EU”? Har ni verkligen tänkt igenom hur detta kommer att påverka personalen och sedan patienterna? Men jag skall ge er några rader som jag funderat kring när jag tänker på personalen som arbetar mitt i dessa arbetstider som ni vill ändra.

ANNONS
|
Bohuslinden vårdcentral Strömstad
Bohuslinden vårdcentral Strömstad Bild: Jakob Simonson

Alla människor kan inte arbeta 08:00-17:00 om det finns olyckor som kan ske kl 17:10! Men om ni löser problemet och ser till att alla olyckor sker mellan 08:00-17:00 kommer det gå galant med de ”nya reglerna från EU”.

Då behöver vi bara ha personal dagtid, eftersom att ingen olycka sker utanför kontorstider. Då finns det ingen risk för övertid och de är åter på jobb kl 08:00 nästa dag! För inte har väl gamla Agda tänkt att gå upp mitt i natten för att kissa, snubbla på mattkanten och behöva vård för sin onda höft?

Har ni frågat personerna som schemaändringarna drabbar vad de tycker?

ANNONS

Ambulanspersonal som inte bor två minuter från ambulansstationen, vill få jobba mer sammanhängande till exempel kväll/dag för att slippa pendla. Tack vare att det funnits möjlighet att ”trycka ihop pass” har livet fungerat. En av dessa erfarna ambulansare kanske är just den som Agda behöver.

Hur skall NU-sjukvården bemanna akuten på Näl sommaren 2024? Då räcker det inte att släcka ner en ambulans. Jag är för dålig på matte för denna uträkning, men jag fattar att om alla som jobbar på akuten ska ha elva timmars dygnsvila och alla som är tänkta att gå in och täcka upp i schemats luckor. Den ekvationen går inte ihop.

Hur skall man lösa bemanningen i ambulansen sommaren 2024 och vakanser? Tidigare år har personalen gått in och gjort extrapass, frivilligt när det passar den enskilde. Om någon är sjuk har luckan kunna täckas av att någon frivilligt jobbar extra. Men skall elva timmarsregeln och veckovila följas är stor risk att denne frivilliga inte får lov. Kanske det blir att beordra in en ofrivillig för att det bara är just denne som får lov, enligt ”nya regler från EU”.

Finns det nu plötsligt så gott om undersköterskor, ambulanssjukvårdare, sjuksköterskor, läkare med mera att man kan tillämpa ”nya regler från EU” som försämrar ytterligare möjligheter till personalens inflytande på sitt schema och sitt eget liv.

ANNONS

Ett hett tips från mig: jag tror inte att problemet är själva arbetstiderna ”kväll/dag” som vi idag har på våra sjukhus med mera, utan snarare den arbetsbelastning som faktiskt är på jobbet, som är skadligt för hälsan!

Undrar om ”nya regler från EU” är tänkta att skapa personalflykt? Tyvärr tror jag att konsekvenserna av elva timmarsregeln, kommer resultera i att fler åker till Norge. Där kan de jobba flera pass i rad, tjäna pengar för att sedan njuta av en längre ledighet tillsammans med familjen i hemmet.

En sista upprepning, i hopp om att något går in. Dessa människor på landsbygden har ofta långa resvägar till arbete och med fler antal pass blir det (enligt min matte) fler pendlingsresor. Något som påverkar privat- och familjelivet. Storstäderna har kortare resvägar och kanske inte drabbas lika hårt. Det är också lättare att rekrytera nyutexaminerad personal i storstadsområdena än på landsbygden. Helt ärligt börjar jag undra om detta är ett sätt för att parkera brandbilar och ambulanser på glesbygden som ytterligare ett steg för att centralisera till storstäderna. Men även detta en kvinnlig killgissning av mig.

Theresia Berntsson, sjuksköterska

ANNONS