20221025Tänd brasa i öppen spisFoto: Fotograferna Holmberg / TT / kod 96
Egen härd är guld värd. Elpriserna gör att många eldar för att få värme i huset. Bild: Martina Holmberg / TT

Malin Lernfelt: Elpriskrisen är ingen lek

Hos allt fler svenskar ekar sparkontona tomma efter att elräkningen betalats. Regeringen måste agera nu för att människor inte ska tappa fotfästet helt.

ANNONS
|

Min bättre hälft tar en klunk julmust och tittar lurigt på mig över middagsbordet som vi för ovanlighetens skull har för oss själva.

– Vi kan stänga av varmvattenberedaren på dagtid, det borde göra susen, säger han.

Sagt och gjort. En stund senare träffar beskedet om att dusch nu endast är möjligt före 07.00 och efter 20.00 tonåringarna som en snösmocka från Mordor. Upprördheten hörs långt ut på gatan. Jag känner ett styng av dåligt samvete men är samtidigt nöjd över att vi kommit på ytterligare ett sätt att förhoppningsvis pressa ned elkostnaderna.

För oss har det blivit en sport att spara el. Fortumappen är min bästis och jag följer varje uppdatering av såväl elpris som förbrukning. Elementen hålls avstängda i det längsta, luftvärmepumparna går bara på natten. Disk- och tvättmaskin programmeras till att starta när elen är som billigast och ingen minns längre att vi faktiskt har värmeslingor i golven både här och där. Sedan någon vecka får också torktumlaren vila och i TV-rummet bredvid julgranen tronar det extra torkstället som vi brukar ha i trädgården om sommaren.

ANNONS

En helg när vi åker iväg är det inte eventuell alkoholkonsumtion vi varnar de stora barnen som är kvar hemma för, utan för att “inte slösa inte med elen”!

När man pratar med vänner och bekanta nickar de igenkännande. Så skrattar man. “Tokigt ändå att det kunde bli så här”. Jag tänker att om min älskade mormor född 1920 fortfarande levt, och jag berättat för henne att jag eldar i öppna spisen inte bara för mysfaktorn, utan för att värma huset, hade hon inte trott sina öron.

Där någonstans tar det roliga slut. Det här är ingen sport. Det är verklighet. Mormor levde sitt liv ständigt medveten om att varje krona har betydelse. Nu är det på väg att bli verklighet även för min familj, även om vi är två vuxna heltidsarbetande med relativt sett höga löner. Elräkningar på tiotusentals kronor månad efter månad äter sig in på sparkontot. Kombinerat med skenande räntor och matpriser som nått en kännbar nivå för en fyrabarnsfamilj går det inte längre att blunda för att vi måste prioritera hårdare än vi trott att vi någonsin skulle behöva göra.

Det är irrelevant för de flesta om det är brist på el eller usla ledningar som lett till dagens ohållbara situation

Mig är det dock inte synd om. Vi har marginaler. Långt ifrån alla har det. Barnfamiljer, ensamstående och pensionärer med låga inkomster kommer inte att kunna hålla ut länge till. Medan politiker och opinionsbildare fortsätter att tjafsa om vems fel det är att elen är dyr, vilka som deltog i vilken överenskommelse, om det heter Andersson- eller Putinpriser och om skillnaderna mellan elbrist, effektbrist och kapacitetsbrist, har människor redan tvingats flytta, sover i sovsäck inomhus eller går till Stadsmissionen och ber om mat.

ANNONS

Det är irrelevant för de flesta om det är brist på el eller usla ledningar som lett till dagens ohållbara situation. Det som spelar roll är att kunna betala elräkningen. Regeringen måste agera för att motverka elpriskrisen nu. Omedelbart. Inte i februari. Inte bara på lång sikt genom att underlätta för en högre andel planerbar elproduktion. Situationen är akut.

Att omedelbart sänka eller avskaffa elskatten och/eller moms på el skulle göra stor skillnad. Likaså att lyfta bort amorteringskravet under en period på samma sätt som under pandemin. Att däremot sitta och titta på när människor som inte har en statsrådslön och råd att ta långa varma duschar alla tider på dygnet tappar fotfästet, vore ett stort svek.

ANNONS