Annons inför den 8 mars 2016 i Strömstads Tidning. Glada soroptimister som firade 8 mars 2019 på Skagerack.
Annons inför den 8 mars 2016 i Strömstads Tidning. Glada soroptimister som firade 8 mars 2019 på Skagerack. Bild: Arkiv

Det har vi Soroptimister gjort

Ni som läser STNB och har varit med några år, hajar ni till när ni ser annonsen här ovan?

ANNONS
LocationStrömstad|

Ja, formatet har varit med länge, men i år är som bekant ingenting längre som förut. Det blir istället en hälsning till er alla i form av en återblick på vår verksamhet och med fokus på de 8 marsmöten vi arrangerat sedan drygt 20 år tillbaka.

Vilka är då ”vi”? Vi är Strömstads Soroptimistklubb, en av Sveriges 46 klubbar i ett världsomspännande kvinnligt nätverk, Soroptimist International, en politiskt och religiöst obunden organisation med representation i FN.

Dagen, 8 mars, Internationella kvinnodagen, och året, 2021, 100 år sedan kvinnlig rösträtt infördes i Sverige – så förpliktigande, och vilket tillfälle att fira! För oss hade det varit självklart att följa traditionen med ett stort kalas för Strömstads alla kvinnor (och några modiga män), men i år är det inte läge för sådana trevligheter.

ANNONS

Glädje och allvar i möten mellan grupper och generationer

Oftast har vi bjudit in till ett event på Skagerack, någon gång har vi varit på Strand eller i Folkets hus, med i snitt ett hundratal gäster. Varje gång har vi samarbetat med Kiwanis (de eleganta herrarna i garderoben), ibland även med andra föreningar. Glädje och allvar i möten mellan grupper och generationer.

Återkommande punkter i programmet har varit matbuffé med dignande kakbord, inbjudna gäster med allvarliga budskap, musikalisk underhållning samt utdelning av diplom och stipendier till lokala eld­själar och unga talanger inom kultur och idrott. Lotterier med hemliga vinster som skänkts av lokala företagare, våra generösa sponsorer. Utan deras gåvor hade vi inte vid kvällens slut varje år kunnat överlämna en ansenlig slant till Kvinnojouren Emilie, som sliter i det tysta för att stötta och skydda utsatta kvinnor.

Ett tema på våra arrangemang har varit miljöfrågor med fokus på återvinning och återbruk. Detta har resulterat i ett antal ”mode­visningar” med egen­händigt skapade kreationer av plastpåsar, mjölkpaket, grytlappar, bag-in-boxpåsar med mera, med tillhörande sång och spex. Detta tema har vi ofta återkommit till, liksom att med skänkta ”bättre ­begagnade” kläder skapa nya, unika kreationer. Förra året auktionerades våra second hand-outfits ut bland publiken, vilket gav ett rejält klirr i kassan. Allt överskott går till välgörande ändamål.

ANNONS

Framåt nästa november hoppas vi åter kunna vara med och färga världen orange

Vi vill också påminna om Projekt Rwanda, dit klubben under flera år samlade in pengar till uppbyggnaden av en skola i Kigali, samt ett par teaterföreställningar, ”Var la jag mitt liv” i Strömstiernas aula och ”Föregångerskan”, om kvinnlig rösträtt. Detta var på Skagerack i samband med invigningen av Kulturhuset år 2018.

Självklart har vi deltagit i kampanjen ”Orange the World” som ska synliggöra och motverka våld mot kvinnor, med början 2019. Våra storstilade planer för 2020 blev dock skrinlagda på grund av pandemin, men framåt nästa november hoppas vi åter kunna vara med och färga världen orange – en starkt sym­bolisk färg!

Med denna hälsning riktar vi ett stort tack till alla er som tidigare deltagit och/eller bidragit på olika sätt. Ett bildspel finns på nätet, se Strömstad Kultur på Facebook.

Håll ut, håll i, 8 mars 2022 kommer vi igen!

Strömstads Soroptimistklubb

PS: Om ni ändå är på stan på måndag 8 mars, ta en sväng och kolla in Strömstads kvinno­skulpturer!

ANNONS