Debatt: Det är regeringen som sviker hushållen

Sanningen är att regeringen helt misslyckats med sina vallöften när det gäller stöd till de hårt pressade hushållen, menar riksdagsledamöter från S.

ANNONS

Replik på ”Regeringen städar upp efter Socialdemokraternas haveri”.

LÄS MER:Regeringen städar upp efter Socialdemokraternas haveri

I vad som får beskrivas som ett desperat försök att visa handlingskraft försöker Edward Riedl, Johan Hultberg och Ann-Sofie Alm (riksdagsledamöter M) göra gällande att regeringen tagit steg för att ”reparera de skador den förra regeringen ställt till med”. Det tydligaste exemplet är att göra upp med ”extrem” politik som lett till ”världens högsta drivmedelspriser” och ”extrema elpriser”.

Jag vet inte vad Riedl med flera har för källa men i internationella jämförelser som vem som helst kan googla fram ligger svenska drivmedelspriser genomsnittligt i EU och lägst i Norden. Det innebär inte att de är låga men att skylla dem på ”extremism” i Sverige blir lätt löjeväckande.

ANNONS

Sanningen är att regeringen helt misslyckats med sina vallöften när det gäller stöd till de hårt pressade hushållen. Elprisstödet var inte på plats första november och betalades inte ut före jul. Norra delen av Sverige får inte del av elprisstödet alls. Det är fortfarande oklart när stödet till företag kommer på plats. Stödet har inget tak vilket gör att en elkonsument fått mer än 700 000 kronor i elstöd – samtidigt som ingen i norra Sverige fått ett öre.

Inte sedan 1950-talet har vi sett liknande prishöjningar på baslivsmedel

Nu viker elpriserna ner men inflationen fortsätter gröpa hål i plånboken. Matpriserna skenar. Inte sedan 1950-talet har vi sett liknande prishöjningar på baslivsmedel. Här sticker faktiskt Sverige på riktigt ut i jämförelser med såväl andra EU länder som grannarna i Norden.

Vi socialdemokrater är tydliga med att hushållen behöver stöd. Vi föreslog därför en extra barnbidragshöjning i vår höstbudget. Vi hade också förslag på en elräkningsakut där man skulle kunna dela upp sin elprisbetalning. Dessa förslag har den högerkonservativa riksdagsmajoriteten sagt nej till.

En nytillträdd regering har aldrig så fort tappat i förtroende som den nuvarande

Efter att vi uppmärksammat frågan har finansministern åtminstone kallat upp de stora livsmedelskedjorna till samtal. Vi anser att man nu borde gå vidare och tillsätta en matpriskommission för att se över de svenska livsmedelspriserna.

En nytillträdd regering har aldrig så fort tappat i förtroende som den nuvarande. Det är inte konstigt med tanke på de många löftesbrotten och det valhänta agerandet. Svenska folket förtjänar en regering som ser den berättigade oron för skenande matpriser, stigande räntor och en försämrad ekonomi.

ANNONS

Paula Holmqvist, Mats Wiking, Louise Thunström

riksdagsledamöter Socialdemokraterna Fyrbodal

ANNONS