Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning.
Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind

Desinformation kommer att flöda över oss under det här valåret

Sverige är ondskans land där socialtjänsten kidnappar barn till muslimer, tvångskonverterar dem till kristendomen och tvingar dem att äta fläskkött. De påståendena har spridits den senaste tiden av ­islamister med nära kopplingar till IS. Detta är bara en i raden av desinformationskampanjer på internet – med största säkerhet kommer sådana att öka i ­intensitet under valåret.

ANNONS
LocationStrömstad|

Myndigheten för psykologiskt försvar har larmat om att det pågår en koordinerad islamistisk desinformationskampanj mot Sverige. Falska rykten om att socialtjänsten kidnappar barn till muslimer och tvingar dem äta fläskkött har fått stor spridning.

Filmklipp på förtvivlade föräldrar som gråter när polistjänstemän bär bort deras barn påstås visa hur socialtjänsten systematiskt kidnappar barn till muslimer. Många filmklipp har flera år på nacken och beskrivningarna av dem stämmer inte med verkligheten.

Det är viktigt att komma ihåg att den här hatkampanjen mot Sverige inte är något som omfamnas av vanligt folk inom den muslimska minoriteten. Flera imamer i Sverige har gått ut och fördömt de bisarra påståendena.

ANNONS

Abdullah Almasri, ordförande i Angereds islamiska församling, berättar i en intervju med GP 10/2 att frågan togs upp efter församlingens fredagspredikan i förra veckan.

Almasri säger att hans församling har uppmanat sina medlemmar att vara källkritiska.

– Man ska lyssna på trovärdiga källor och nyheter eftersom det nu sprids mycket saker som kanske är icke trovärdiga.

Den meningen sammanfattar läget väldigt väl år 2022, när Sverige nu gått in i ett valår.

Folk får i dag betalt för att sprida lögner. I förekommande fall väldigt bra betalt

Samtidigt som vi i dag har närmast oändliga möjligheter att snabbt och enkelt hitta den information vi söker har det aldrig tidigare i historien funnits så mycket desinformation och rena lögner som sköljer över oss, oupphörligen.

Folk får i dag betalt för att sprida lögner. I förekommande fall väldigt bra betalt.

Musikjätten Spotify, ägd av svenske techmiljardären Daniel Ek, har skrivit ett kontrakt med poddaren Joe Rogan värt hisnande 100 miljoner dollar, för exklusiva rättigheter till dennes podd ”The Joe Rogan Experience”. I podden har han upprepade gånger framfört desinformation om covid-19 och vaccin, lögner som går ut till en miljonpublik – Joe Rogan har enligt uppgift cirka 11 miljoner lyssnare i veckan. Det var detta som nyligen fick rockveteranerna Neil Young och Joni Mitchell att lämna Spotify.

ANNONS

Samtidigt som desinformationen sköljer över oss som en ständig störtflod pågår en intensiv kampanj mot vad som nedvärderande kallas ”mainstream-media”. Man menar att traditionell journalistik är partisk och driver en politisk agenda. Under coronapandemin har denna kampanj intensifierats.

Även kommentarsfälten på Strömstads Tidnings Facebooksida (och min mejlkorg) kapas emellanåt av personer som propagerar mot vaccin och menar att covid-19 bara är påhittat av läkemedelsbolagen för att sälja vaccin. Som ”bevis” bifogas ofta en rad länkar till Youtubeklipp och ovetenskapliga uppsatser. Förutom att detta är ett hån mot alla som dött eller fått långvariga besvär efter att ha haft covid-19 skapar det förvirring och i värsta fall en misstro mot etablerad vetenskap.

Denna demokrati bygger på att vanliga människor är någorlunda insatta i verkligheten och grundläggande fakta

Vi lever i en representativ demokrati där folket på allvar får göra sin röst hörd vart fjärde år och besluta om vilka som ska styra i riksdag, regionerna och kommunerna de kommande fyra åren. Men denna demokrati bygger på att vanliga människor är någorlunda insatta i verkligheten och grundläggande fakta.

Störtfloden av desinformation gör mig orolig över hur människor ska kunna göra ett informerat och väl underbyggt val söndagen den 11 september.

ANNONS