För tio år sedan spreds nyheten om ett norskt barnbröllop som en löpeld över världen. I “Theas bröllopsblogg” fick läsarna följa med när tolvåriga Thea provade brudklänningar, och funderade över hur det skulle kännas att ha sex med sin blivande make, föräldrarnas 37-årige vän Geir.
Men bröllopet var givetvis inte ett bröllop. Det var en kampanj från människorättsorganisationen Plan. Genom att visa en blond, blåögd flicka som tvingades gifta sig med en blond, blåögd man ville organisationen lyfta frågan om barnäktenskap. Att få följa en nordisk tolvåring på väg in i ett tvångsäktenskap gjorde det för många människor enklare att relatera till det som pågår runt omkring oss, här i vårt samhälle.
Även om barnäktenskap eller föräldrar som gifter bort sina döttrar och söner inte är en del av den svenska majoritetsbefolkningens kultur, förekommer detta bland andra grupper och dessa barn som ofta är födda här, är lika svenska och har samma rättigheter som sina kompisar som heter Andersson eller Lindström i efternamn. Medan de flesta barn längtar till sommarlovet och tillbringar det vid sjön eller sommarstugan riskerar varje år ett antal barn att föras ur landet och/eller giftas bort mot sin vilja.
Enligt såväl Plan som många andra internationella människorättsorganisationer gifts 30 000 barn runt om i världen bort varje dag. Det sker i alla världsdelar, även i Europa och Sverige. Just sommaren är den vanligaste tiden på året då föräldrar för ut sina döttrar ur Sverige för att gifta bort dem utomlands.Det har bland annat Jämställdhetsmyndigheten slagit fast. Myndigheten har även, vid flera tillfällen, kommunicerat att mörkertalet är stort. Det finns idag ingen tillförlitlig statistik på hur många flickor som har drabbats, eller riskerar att drabbas. Men varje år står skolbänkar tomma.
De senaste svart-på-vitt-siffrorna är nästan tio år gamla, från år 2016. Då rapporterade Migrationsverket att 132 personer under 18 år hade uppgett att de var gifta vid ankomsten till Sverige. 129 av dem var flickor, tre av dem var pojkar. I många kommuner placerades dessa barn tillsammans med sina vuxna “makar”. I andra kommuner, till exempel i Göteborg, valde man att sära på många av paren.
Hösten 2023 fick jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att göra en kartläggning av förekomsten av barnäktenskap. Kartläggningen ska presenteras i januari 2025, och förhoppningsvis kommer den att kunna ge tydligare indikationer inte bara på hur många flickor som är drabbade, utan också på hur omfattande riskerna är att drabbas och vilka indikationer det finns. Det är en nödvändighet för att samhället ska kunna stoppa dessa övergrepp i tid.
Varje flicka som bor i Sverige och riskerar att giftas bort är en av oss. Hon är ett skolbarn, en kollektivtrafikresenär, en kund i den lokala mataffären. Kanske kommer ditt barn att förälska sig i henne en dag. Kanske kommer hon att ge dig en deodorant i födelsedagspresent eller fråga dig om smakråd när hon ska välja bröllopsklänning. Kanske kommer du att snyfta när hon kysser din son på deras bröllopsdag. Han kan bli mannen hon har valt, och som har valt henne tillbaka. Kanske kommer hon att bära dina barnbarn, som i sin tur får växa upp i frihet.