”Vägen till fred är att Ryssland villkorslöst lämnar Ukraina”, skriver Jan Wogel i en replik till Lena Jarlöv och Veronica Skoog.
”Vägen till fred är att Ryssland villkorslöst lämnar Ukraina”, skriver Jan Wogel i en replik till Lena Jarlöv och Veronica Skoog. Bild: Privat

Att Ryssland lämnar Ukraina är vägen till fred

Jan Wogel: ”Lenas och Veronicas resonemang bottnar i ett slags beskrivning där man bortser från vem som är angripare och vem som är angripen.”

ANNONS

Replik till Lena Jarlöv och Veronica Skoog.

LÄS MER:Vapen är inte vägen till fred i Ukraina

Lena Jarlöv och Veronica Skoog skriver 13 juni i Strömstads Tidning att ”Kriget i Ukraina måste vara en mardröm för ukrainarna”. På den punkten vet jag att de har helt rätt. Jag har hittills inte träffat eller pratat med en enda ukrainare som beskriver situationen på något annat sätt. Sedan kan beskrivningarna förstås detaljeras med en mycket lång lista på alla vedervärdiga krigsbrott och övergrepp som begås av de ryska ockupationsstyrkorna.

Men på alla andra punkter anser jag att Lena och Veronica har helt fel. Vägen till fred är att Ryssland villkorslöst lämnar Ukraina. Det skulle Putin kunna besluta idag och ingen skulle hindra de ryska styrkorna från att retirera hem till Ryssland.

ANNONS

De önskar också vapen för att tvinga bort ryssarna när de nu inte lämnar Ukraina frivilligt

Problemet har hittills varit att Ryssland inte visat någon som helst vilja i den riktningen. I stället har man terroriserat civil­befolkningen och intensifierat sin krigföring genom att förstöra alla typer av infrastruktur inklusive den stora kraftverksdammen i Nova Kachovka.

När bomber, granater och drönare skjuts rakt in i städerna är ett effektivt luftvärn det ukrainarna önskar sig mest av allt. De önskar också vapen för att tvinga bort ryssarna när de nu inte lämnar Ukraina frivilligt. Jag förstår den önskan.

Lenas och Veronicas resonemang bottnar i ett slags beskrivning där man bortser från vem som är angripare och vem som är angripen. Det förs också resonemang där skuld för kriget läggs på väst, Nato och USA. Men det är Ryssland som startat kriget, det är Ryssland som för krig i ett annat land och det är Ryssland som hotar med att använda kärnvapen om man inte tillåts att kriga i fred. Ingen har angripit eller ens hotat Ryssland.

Militär aggression får helt enkelt inte tillåtas löna sig

Lena och Veronica önskar att konflikten löses med fredliga medel enligt FN-stadgan. En rimlig början är då att Ryssland börjar följa FN-stadgan och åker hem igen. Enligt FN-stadgan har Ukraina all rätt i världen att för- svara sig. En förhandling som innebär att Ukraina delar med sig av sitt folk och sitt land till Ryssland kommer aldrig leda till verklig fred. Militär aggression får helt enkelt inte tillåtas löna sig.

ANNONS

Jan Wogel

ANNONS