”Är det så här vi ska ha det även efter valet?”

Barbro Nilsson: ”Anropsstyrd linje är ett misslyckande. Vi kräver Ronden 6 tillbaka”.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En patient, drygt 90-årig kvinna, har varit på Dalslands sjukhus, Bäckefors, för undersökning och utredning. På hemresan med annonsstyrd taxi, med ytterligare resenär i bilen, behöver hon urinera, talar om det för chauffören, som släpper av henne vid en vägkant någonstans där hon får göra sina behov. I bilen finns en mycket obehaglig medpassagerare. Det hela var en fullständigt mardrömslik upplevelse för henne. Så sårande, så kränkande, så absurt!

Är det att få bästa möjliga hjälp så enkelt som möjligt i alla situationer? Menar regionen och Västtrafik att det är ett tryggt resande enligt reglerna? Är det att bli behandlad på ett värdigt sätt?

ANNONS

Märk väl att det är många mil till Bäckefors och åter, då olika naturbehov kan uppkomma under resans gång, som går hit och dit för att flera - upp till fyra passagerare – hämtas upp på olika adresser inom norra delen av regionens område. Taxibil kan komma från Vara, Stenungsund, Tanum, Göteborg med flera orter, ibland från Strömstad. Inte sällan kommer patienten försent till besökstiden på de stora sjukhusen.

Med Ronden 6 förekom inte sådana incidenter, man åkte tryggt fram och åter, slapp trängas, kände tillit och kom i tid.

En annan patient, som efter ambulanstransport till Näl på natten skrivs ut efter undersökning mitt i natten, medges anropsstyrd taxiresa hem mot avgiften 125 kronor, får senare ett bryskt brev från sjukreseenheten med krav på 1 575 kronor, egenavgiften 125 kronor ej avräknad. Oroande. Det tar patienten en halv dag att komma fram till rätt instans för att få rätsida på det hela. Inte nog med att vara sjuk. Patienten utsätts också för kränkande behandling. Är det att bli behandlad på ett värdigt sätt?

Det finns ytterligare incidenter där människor, framför allt äldre/gamla, blivit illa behandlade.

Nu är bassängverksamheten på Strömstads sjukhus också i farozonen för att stängas. Den används bland annat av patienter som blivit rekommenderade på recept att träna för sina krämpor och av föräldrar för babysim i den varma bassängen öppen tre gånger i veckan. Den 31/10 i år upphör Aleris med sin specialiserade vård i sjukhuset.

ANNONS

Av Margareta Fredriksson (L) har vi på ett SPF-möte under våren i år utlovats fortsatt vård i sjukhuset. Vi ska inte oroa oss, absolut inte.

Nu-sjukvården, som var med om att lägga ner Strömstads sjukhus, ska nu ta över verksamheten innan en långsiktig lösning kan presenteras. Vi vill inte att Nu-sjukvården ska återkomma i Strömstads sjukhus! Nej, nej, nej!

Att återuppta vården av dialyspatienter på Strömstads sjukhus är ett krav.

Lördagen den 17/9 i år hade regionen och 1177 en helsida i Strömstads Tidning med texten "Du har rätt att få vård i rätt tid", osv. enligt vårdgarantin. Det är ett hån med tanke på alla de tusentals människor som väntat på undersökningar och operationer i åratal. Vad kostar annonsen?

Anropsstyrd linje är ett misslyckande. Vi kräver Ronden 6 tillbaka.

Emotser svar på mina frågor i Strömstads Tidning.

Barbro Nilsson

ANNONS