”Kan man verkligen få vård inom rimlig tid med kvalitet som äldre idag”, undrar insändarskribenten. (Genrebild)
”Kan man verkligen få vård inom rimlig tid med kvalitet som äldre idag”, undrar insändarskribenten. (Genrebild) Bild: Stefan Bennhage

Insändare: Är det här vården 2023 i Västra Götaland?

Tisdag och kväll har just börjat, klockan är 16.54 och dottern sätter ner foten lite snett vilken avger en hög smäll likt en gren går av i en tyst skog, följt av ett smärtfyllt skrik.

ANNONS

Något är fel, och förefaller trasigt men eftersom klockan nu gått över 17 så är det då Tanum närakut vi får åka till.

Väl där konstateras att något inte stämmer, röntgen bör göras så i samråd med NÄL så skrivs en remiss för röntgen men vi får gärna vänta till kommande morgon, onsdag morgon kl 8, för hon blir troligen hemskickad om hon åker in på kvällen.

Så foten lindas och hon blir hemskickad. Onsdag kommer efter en smärtsam natt . Halv 7 senast måste vi åka för att vara där 8 när röntgen på NÄL öppnar. Hon har tur, hon får komma in redan efter 5 minuter för bilder. Blir ombedd att sitta ner i väntrummet efteråt. 10 min senare kommer en sköterska och säger: Du kan åka.

ANNONS

Men resultatet? Det får du kontakta din vårdcentral om. Var det brutet? Vi har skickat bilderna till din vårdcentral du får kontakta dom. Sen ilar den stressade inte morgon-glada sköterskan vidare. Så då hemfärd och påbörja jakten på vc.

Samtidigt som den inspelade rösten informerar om uppringnings-system och knappval slår det oss att kanske skickades bilderna till närakuten i Tanum som remittera? Använder oss av chatten i stället, än vänta på att bli uppringda senare under dagen.

Får strax ett svar med frågan: har du fraktur? Svaret blir att det vet hon inte, det var därför hon nu kontaktade vc.

Sköterskan ska be läkaren titta. Snart plingar det i chatten om nytt meddelande att det inte finns någon anteckning från läkaren på NÄL och således får hon kontakta ortopeden på NÄL för svar.

Nu sitter man då på en parkering halvvägs tillbaka till Strömstad och jagar ortopeden via huvudväxeln.

Hon är ung och har tur att någon kan skjutsas fram och tillbaka utan att behöva använda sig av färdtjänst. Hon har god hörsel, är verbal och kan tillgodogöra sig information. Det går ingen nöd på henne även om hon har ont.

Mina tankar går till alla äldre, alla som behöver stöd i kontakten med vården, som behöver flera instanser som färdtjänst för att kunna ens ta sig till vården. Kan man verkligen få vård inom rimlig tid med kvalitet som äldre idag? Eller är det ett heltidsarbete bara att ta sig till vården och där dagar går bort i ren väntetid? Väntetid med smärta och oro, i ensamhet på hårda stolar i överfyllda väntrum?

ANNONS

Är det här vården 2023 i Västra Götaland ? Är detta vad invånarna i Strömstad förtjänar? Ska det vara så här komplext att få vård?

Hur det gick med röntgensvaren, var fotleden bruten? Efter någon timme ringer en irriterad person från röntgen och säger att den inte är bruten men då hon avvikit från röntgen innan provsvar så kan dom inte göra en bedömning om andra skador finns eller om det är en kraftig stukning, hon får kontakta sin vårdcentral så får dom bedöma vad som eventuellt ska göras.

Jenny Karlsson

ANNONS