Jan Wogel.
Jan Wogel.

Ge flickan en egen skolskjuts

Insändarskribenten Jan Wogel: "Jag har lärt mig den hårda vägen."

ANNONS
|

Strömstads Tidning har i flera nummer skrivit om Jenny Karlssons dotter som fått sin enskilda skolskjuts indragen strax före skolstart.

Om jag för fem år sedan fått frågan om det vore rimligt att köra separata skolskjutsar för två barn som bor i samma område hade jag tveklöst svarat nej, precis som Kent Hansson på skolförvaltningen gjort i sitt beslut. Men nu vet jag bättre. Jag har lärt mig den hårda vägen.

Det handlar inte om att föräldrarna är omöjliga. De kämpar för att dottern överhuvudtaget ska kunna gå i skolan. Av skäl som har med hennes neuropsykiatriska diagnos att göra är det inte möjligt att på morgonen att få in henne i skolskjutsen om andra barn åker med. För mig är detta faktum numer inget konstigt. Men den poletten har ännu inte trillat ner för skolförvaltningen som har ett sparbeting att leva upp till.

ANNONS

Istället skuldbeläggs föräldrarna genom att hävda att de tackar nej till den lösning som erbjuds. Men den är inget alternativ. Flickan klarar den inte och det skulle varje morgon krävas polishämtning då det är den enda myndighet som har rätt att använda våld och tvångsmetoder.

Det finns en mycket enkel lösning på problemet som kan få flickan tillbaka till sitt sista läsår i grundskolan. Följ rekommendationerna från sakkunskapen på BUP. Gå tillbaka till den lösning som gällde förra året. Ge flickan en egen skolskjuts. Alla andra alternativ är sämre, och faktiskt dyrare.

Jan Wogel

Pappa till barn med NPF

ANNONS