Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Söder (SD) blev utan talmanspost.

Alliansens Norlén (M) vald till talman

Moderaten Andreas Norlén valdes med bred marginal till ny talman i riksdagen. I striden om andre vice talman tänker Socialdemokraterna rösta på Vänsterpartiets kandidat. Därmed förlorar sannolikt Sverigedemokraternas kandidat Björn Söder.

Det behövdes bara en röstningsomgång när riksdagen valde ny talman. Alliansens kandidat Andreas Norlén fick även stöd av Sverigedemokraterna och vann med 203 mot 145 röster över Socialdemokraternas kandidat Åsa Lindestam. Hon valdes i stället till förste vice talman.

Riksdagen ska utse tre vice talmän, poster som normalt sett inte orsakar någon dramatik. Enligt praxis ska posten som andre vice talman gå till det tredje största partiet, vilket är Sverigedemokraterna. Men Vänsterpartiet anser att SD:s kandidat Björn Söder är oacceptabel och har lanserat en motkandidat: Lotta Johnsson Fornarve. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet tänker rösta på henne.

- Vi kan inte vara det enda parti som står för praxis, motiverar S gruppledare Anders Ygeman beslutet.

Frångått praxis

Han anser att Allianspartierna först frångått praxis genom att med hjälp av SD föra fram Andreas Norlén som talman, trots att han kommer från ett parti i det mindre blocket och inte heller kommer från det största partiet. Därmed känner sig inte heller S bundet av att följa praxis i omröstningen.

Till skillnad mot när Björn Söder valdes till samma post efter förra valet finns nu en motkandidat. Då, 2014, valde S att lägga ned sina röster, enligt praxis i riksdagen.

Socialdemokraternas beslut att rösta för V:s kandidat innebär sannolikt att Björn Söder inte får fortsätta.

Men SD:s partiledare Jimmy Åkesson vädjar till borgerliga ledamöter att rösta för Björn Söder som andre vice talman, och inte lägga ner sina röster i den slutna omröstningen.

- Vi har meddelat att vi stödjer Moderaternas kandidat till talmansposten, säger Åkesson om SD:s stöd för Andreas Norlén som talman.

Åkesson tycker att de borgerliga borde kvittera det stödet genom att rösta för Söder när denne utmanas av V:s kandidat.

Avsätta Löfven

Norlén, som varit ordförande i riksdagens konstitutionsutskott (KU) de senaste åren, får nu ta sig an den grannlaga uppgiften att föreslå en statsministerkandidat som kan få stöd av riksdagen.

En av hans första uppgifter blir att ta beslut om när den obligatoriska statsministeromröstningen ska hållas, den när Alliansen vill avsätta statsminister Stefan Löfven. Moderatledaren Ulf Kristersson vill att omröstningen ska ske så fort som möjligt, gärna redan på tisdagen.

- Det finns inget skäl att vänta, kan den äga rum fort så tycker jag att det vore en fördel, säger Kristersson.

- Jag och alla Allianspartier anser att det vore bra att inte skjuta det på framtiden.

Stefan Löfven har hittills sagt att han inte har några planer på att avgå innan han sannolikt röstas ned av Alliansen och Sverigedemokraterna.

Om han avsätts blir det sedan Andreas Norlén som har uppdraget att vaska fram ett förslag till statsminister och regeringsbildare.