Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare för Svenska akademien, ger beskedet att Litteraturpriset inte delas ut i år.

Akademien: Inget Nobelpris i år

Det blir inget Nobelpris i litteratur i år. Utdelningen av 2018 års pris skjuts upp till 2019, meddelar Svenska Akademien i ett pressmeddelande. Det historiska beslutet motiveras med att Akademien är numerärt försvagad samtidigt som det finns "ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden".

Sju gånger tidigare har Svenska Akademien valt att inte dela ut priset och fem gånger tidigare har priset skjutits upp och delats ut nästkommande år tillsammans med det årets pris, konstaterar Svenska Akademien i sitt pressmeddelande.

Men aldrig tidigare har beslutet fattats av en sådan anledning som i år. Skandalen kring den så kallade kulturprofilen har skapat en så djup spricka i den ärevördiga institutionen att sammanlagt sex ledamöter har lämnat sina uppdrag.

"Återskapa förtroendet"

Trots att de resterande ledamöterna i olika intervjuer har haft en optimistisk framtoning och försäkrat att det varit fullt möjligt att dela ut årets Nobelpris har man nu fattat beslutet att skjuta upp prisutdelningen.

En av huvudorsakerna är uppenbarligen den starka kritik som har riktats mot Svenska Akademien och hur denna har påverkat synen på Nobelpriset.

"Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses", skriver Akademien i pressmeddelandet, där man också skriver att 2018 års Nobelpristagare i litteratur kommer att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

"Kraftfullt förändringsarbete"

Svenska Akademien är också noga med att framhålla att man har påbörjat ett förändringsarbete som bland annat gäller modernisering av tolkningen av stadgarna "framför allt vad gäller möjligheter till frivilligt utträde", samtidigt som rutinerna för hanteringen av jävsfrågor och av sekretessbelagd information skärps.

”Svenska Akademiens aktiva ledamöter är naturligtvis fullt medvetna om att den nuvarande förtroendekrisen ställer höga krav på ett långsiktigt och kraftfullt förändringsarbete. Vi finner det nödvändigt att skapa tidsrum för att återställa det allmänna förtroendet för Akademien innan nästa Nobelpristagare utses. Detta av respekt för såväl hittillsvarande som framtida litteraturpristagare, för Nobelstiftelsen och för omvärlden i övrigt”, säger Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare i pressmeddelandet.