Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare för Svenska akademien, ger beskedet att Litteraturpriset inte delas ut i år.
Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare för Svenska akademien, ger beskedet att Litteraturpriset inte delas ut i år.

Inget litteraturpris i år – delas ut 2019

Det blir inget Nobelpris i litteratur i år – utdelningen av 2018 års pris skjuts upp till 2019. Det historiska beslutet motiveras med att Svenska Akademien är numerärt försvagad samtidigt som det finns "ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden".

ANNONS
|

Scenskiftet var dramatiskt.

På torsdagskvällen lämnade leende akademiledamöter Börshuset i Stockholm med löften om "goda nyheter". På fredagsmorgonen kom beskedet om att det 2018 inte kommer att delas ut något Nobelpris i litteratur. Den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson motiverar beslutet för TT:

- I år har vi haft en mycket ovanlig situation med strider och en försvagad akademi. Vi måste ha respekt för pristagarna, tidigare pristagare och framtida. Vi måste vara trovärdiga som institution, säger han.

ANNONS

Intensiva diskussioner

Turerna har varit många och diskussionerna intensiva, konstaterar han, men under torsdagens möte i Börshuset var de tio kvarvarande ledamöterna i Akademien eniga om beslutet att skjuta upp Nobelprisutdelningen till nästa år.

- Vi har kommit fram till att förtroendet för Svenska Akademien är så pass lågt i omvärlden, det är det avgörande skälet till att vi nu avstår från att dela ut priset, säger Anders Olsson och fortsätter:

- Däremot planerar vi faktiskt att dela ut det nästa år och då blir det ett dubbelt pris, förhoppningsvis. Det här har gjorts tidigare i det litterära Nobelprisets historia, det har gjorts fem gånger tidigare när det har dubblerats på det här sättet, så det är inte en unik företeelse.

Vid sju tidigare tillfällen har Svenska Akademien valt att inte dela ut priset. Fem av dessa gånger har priset skjutits upp och delats ut nästkommande år tillsammans med det årets pris. Men aldrig tidigare har beslutet fattats av en sådan anledning som i år. Skandalen kring den så kallade kulturprofilen har skapat en så djup spricka i den ärevördiga institutionen att sammanlagt sex ledamöter har lämnat sina uppdrag.

ANNONS

Två pris delas ut nästa år

De senaste veckorna har det debatterats flitigt om huruvida Akademien kommer att dela ut årets pris. Flera ledamöter har uttryckt sig optimistiskt och sagt att de inte ser någon anledning till att priset inte skulle kunna delas ut.

Anders Olsson framhåller att Akademien rent logistiskt hade kunnat dela ut priset även i år.

- Vi hade den kapaciteten och har den kapaciteten i Akademien. Vi har kommit väldigt långt i vårt prisarbete, precis lika långt som vi brukar göra så här års, nästan framme alltså vid korta listan som vi ska ha klar före sommaren. Anledningen är just det bristande förtroendet i omvärlden och det måste man ha respekt för. Men vi kommer att fortsätta prisarbetet precis som vanligt, skillnaden är att vi delar ut 2018 års pris 2019 i stället, säger Anders Olsson.

TT: Hur återställer man allmänhetens förtroende för en såpass svårt sargad akademi?

- Bara genom långt arbete och genom att inse det allvarliga i situationen. Vi har bara tio ledamöter just nu och nu måste vi sätta i gång verkligen att välja in nya ledamöter och visa allmänheten att vi menar allvar. Och det kommer vi att göra. Vi har redan satt i gång ett stort arbete med att förnya Svenska Akademien, organisationen ska förnyas på en rad olika sätt. Vi ska ta in juridisk kompetens, vi ska bli, helt enkelt, bättre på det vi gör. Och så ska vi välja in nya ledamöter, ganska snabbt måste det bli för att visa att vi har kraften att dela ut ett Nobelpris.

ANNONS

TT: Kritiker hävdar att Svenska Akademien för alltid kommer att vara befläckad av krisen och att alla kommande priser kommer att betraktas med misstänksamhet. Hur ser du på den kritiken?

- Det där tror jag inte på. Vi ska gå stärkta ur den här krisen, säger Anders Olsson.

"Påverkat negativt"

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten välkomnar Svenska Akademiens besked.

- Det är ett klokt beslut. Dels sänder de en tydlig signal om att de har förstått allvaret i situationen och sedan skapar det utrymme för dem att koncentrera sig på att återställa förtroendet för Akademien.

Nobelstiftelsen är ytterst ansvarig för att intentionerna i Alfred Nobels testamente uppfylls. Lars Heikensten konstaterar att man därför de senaste veckorna har fört en löpande dialog med Svenska Akademien. I en del medier har det framställts som att det är stiftelsens påtryckningar som har lett fram till beslutet att skjuta upp litteraturprisutdelningen.

ANNONS

- Vi har pratat om saken och det kan hända att någon har uppfattat det som påtryckningar. Men i grunden har jag som har varit rejält inblandad i detta bilden av att vi gemensamt har landat i detta, säger Lars Heikensten.

TT: Hur har krisen påverkat Nobelprisens anseende?

- Även om Svenska Akademien och den övriga Nobelverksamheten hålls isär väldigt väl i Sverige så förhåller det sig inte så internationellt. Just nu ser det inte bra ut, men jag tror att Akademien genom att ta itu med sina problem kan vända det här. Det har jag gott hopp om. Jag tror att dagens beslut värnar Nobelprisets anseende på lång sikt.

TT

Bakgrund: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Man röstar om, men avstår från, uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren röstar för en uteslutning och lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar sedan Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

ANNONS