Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Människor står utanför en av de moskéer som attackerats i Christchurch på fredagen.

40 döda i terrorattack mot moskéer

40 personer har skjutits ihjäl i en attack mot två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland. Fyra personer har gripits. En av dem är australisk medborgare, enligt Australiens premiärminister, som beskriver mannen som en högerextrem terrorist.

Polisen har gripit tre män och en kvinna, men utesluter inte att fler kan komma att gripas. Polisen har även oskadliggjort ett antal sprängladdningar i bilar på flera ställen i staden.

40 personer har dödats och 20 skadats i dådet, enligt Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern som kallar dådet för en välplanerad terrorattack.

- Det här kan bara beskrivas som en terroristattack, säger hon på en presskonferens.

Hon tillägger att gärningsmannens världsbild "inte hör hemma i Nya Zeeland eller någonstans i världen".

"Snabba skott"

Enligt vittnen fanns flera hundra personer på plats för fredagsbönen i de två moskéerna i Christchurch när minst en gärningsman öppnade eld tidigt på fredagseftermiddagen lokal tid.

- Jag hörde tre snabba skott, sedan, efter ungefär tio sekunder, började det igen. Det måste ha varit ett automatvapen, ingen kan avfyra ett vapen så snabbt, säger en person som var inne i en av moskéerna till AFP.

- Sedan började folk springa ut. En del var täckta av blod, säger ögonvittnet som inte vill uppge sitt namn.

På sociala medier sprids en film av vad som påstås vara skytten vid en av moskéerna. Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison är mannen ifråga australisk medborgare, rapporterar flera medier.

Australiska myndigheter hjälper till med utredningen efter masskjutningen, enligt Morrison. Han fördömer attacken och kallar skytten för en "våldsam, högextrem terrorist".

Polisen uppger att man arbetar för att få bort filmen från nätet och ber folk att avstå från att dela länkar till den. På filmen syns främre delen av ett automatvapen. Gärningspersonen går genom en moské och mejar ner alla som kommer i hans väg. Enligt New Zealand Herald livesände skytten dådet på Facebook i 17 minuter.

Film sprids

Enligt flera medier lade samma man som sände videon på Facebook upp någon typ av manifest på nätforum och sociala medier före dådet.

- Jag såg inte skytten för att jag var i rummet bredvid. Men helt plötsligt så hörde vi skott avlossas och människor började springa för sina liv. Jag är fortfarande i chock, säger Mohan Ibrahim, som befann sig i Masjid Al Noor-moskén när gärningsmannen började skjuta, till tidningen.

Han säger att många personer dödats och skadats.

- Du tror att Nya Zeeland är den säkraste platsen i världen, säger han.

Elever i staden hölls inne i skolorna under flera timmar under eftermiddagen och polisen uppmanade människor att hålla sig borta från gatorna. Strax före klockan 18 lokal tid meddelades föräldrar att de kunde hämta sina barn från skolorna.

Miljömanifestation i närheten

Polisen har uppmanat alla moskéer i Nya Zeeland att stänga sina dörrar och medborgarna att hålla sig borta från moskéer. Mataffärer håller stängt.

Både i Nya Zeeland och i grannlandet Australien har man aktiverat anti-terrorberedskap.

Stadens sjukhus, dit många skadade har förts, har försatts i stabsläge.

I närheten av en av moskéerna medverkade många unga i en klimatmanifestation. Den avbröts kort efter skjutningen.

Spelare från Bangladeshs kricketlandslag befann sig inne i en av moskéerna, men lyckades ta sig ut. Matchen mellan Bangladesh och Nya Zeeland, som skulle spelats i Christchurch på lördag, har ställts in.

Enligt UD:s presstjänst finns inte uppgifter om att någon svensk skulle ha varit på plats vid någon av moskéerna i Christchurch.