Sverige lämnar in historisk Natoansökan

Jens Stoltenberg: ”Jag vill varmt välkomna Sverige och Finland till Nato”.

ANNONS
|

Strax efter klockan åtta på onsdagsmorgonen lämnade Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff och hans finländske kollega Klaus Korhonen över ländernas Natoansökningar till generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Jag vill varmt välkomna Sverige och Finland till Nato, ni är våra närmsta samarbetspartners. Ansökningarna ni lämnat i dag är ett historiskt steg i riktning mot Nato, sa Jens Stoltenberg.

Efteråt hölls en kortare ceremoni på Natos högkvarter i Bryssel.

Natokällor har tidigare meddelat att överlämningen sedan ska följas av ett omedelbart möte för Natoländernas ambassadörer, som högst sannolikt då beslutar om att inleda medlemskapsprocessen, rapporterar TT.

Turkiet lägger hinder i vägen

Men någon snabb inbjudan som planerat blev det inte på grund av Turkiet.

ANNONS

Enligt en Natokälla väntas inget beslut i dag från Natoländernas ambassadörer om att inleda ansökningsprocessen. I stället kan det dröja till början av nästa vecka.

Om allt går som planerat kan emellertid Sveriges och Finlands ansökningsprotokoll undertecknas redan om cirka två veckor, varpå länderna i så fall får status som "inbjuden medlem". Statusen ger rätt att delta i alla Natomöten framöver, men utan rösträtt.

Protokollen ska sedan godkännas i parlamenten i de 30 Natoländerna innan medlemskapen blir definitiva. Det beräknas i sin tur ta mellan fyra månader och ett år.

Det är fortsatt osäkert hur Natomedlemslandet Turkiet kommer att ställa sig, efter de senaste dagarnas negativa uttalanden från president Recep Tayyip Erdogan.

Ambassadörerna Klaus Korhonen och Axel Wernhoff är väldigt försiktiga med att sia om vägen vidare.

– Det beror helt och hållet på Nato, säger Korhonen till svenska medier på plats i Bryssel.

– Det är inte ovanligt att det råder olika meningar i en mellanstatlig organisation, där varje land har en utslagsröst. Så det tillhör nog spelet, säger Wernhoff.

”Oacceptabelt för Turkiet”

I en debattartikel i Expressen skriver Fahrettin Altun, chefen för Turkiets kommunikationsdirektorat under president Erdogan, att det "skulle det vara oacceptabelt för Turkiet att se Sverige försöka gå med i Nato utan att revidera sin hållning".

ANNONS

Han hävdar att Sveriges hållning mot kurdiska PKK, som den svenska regeringen klassar som en terrororganisation, är för mjuk.

"Jag vill uttrycka mycket tydligt att Sverige inte kommer att kunna gå med i Nato om inte och förrän hänsyn tas till Turkiets berättigade oro. Om Sverige förväntar sig att Natos näst största armé ska komma till försvar vid ett anfall måste man acceptera detta faktum", skriver Altun.

ANNONS