Antalet personer som kommer behöva sjukhusvård väntas fördubblas under maj enligt prognoser från Folkhälsomyndigheten.
Antalet personer som kommer behöva sjukhusvård väntas fördubblas under maj enligt prognoser från Folkhälsomyndigheten. Bild: Stefan Bennhage

Risk för ny smittotopp av covid-19 i maj

Den finns en möjlig ökning av covid-19 under våren och att smittspridningen når en ny topp i mitten av maj, enligt Folkhälsomyndighetens senaste scenario. I Strömstad ser vårdcentralen Bohuslinden mycket förkylningar, men när vårdcentralerna inte testar längre är det svårt att säga något om den allmänna smittspridningen.

ANNONS
LocationStrömstad||

Det är Folkhälsomyndighetens nionde scenario över smittspridningen av covid-19 som sträcker sig från slutet av april till slutet av juli som visar på en möjlig ökning av antalet smittade i mitten av maj. Men, myndigheten betonar, att denna prognos är osäkrare än tidigare då testningen av misstänkta covid-sjuka inte äger rum i samma utsträckning som tidigare under pandemin. Idag testas bara personal inom vård och omsorg.

– Scenariot visar på en möjlig utveckling där fallen av covid-19 återigen kan komma att öka något och nå sin topp i mitten av maj. Smittspridningen väntas därefter sjunka till låga nivåer under sommaren, säger tillförordnad avdelningschef Lisa Brouwers i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det är den nya omikronvarianten BA.2 som dominerar smittspridningen, och den varianten bedöms vara 30 procent mer smittsam än det ursprungliga omikronviruset BA.1, skriver Folkhälsomyndigheten i sin prognos.

Charlotte Ericson om läget i Strömstad

Charlotte Ericson, läkare och verksamhetschef på vårdcentralen Bohuslinden säger att de får en del samtal från folk som undrar om man kan få testa sig, men rekommendationerna nu är att man inte ska behöva testa sig vid symptom.

– Vi ser att det är en hel del förkylningar bland barn och även bland vuxna, lite mer än tidigare. En del av dessa kan man anta är covid, men när vi inte testar på samma sätt är det svårt att säga, säger Charlotte Ericson.

Att covid fortfarande florerar är klart, men läget är lugnare än tidigare.

– Det viktigaste är att vaccinera sig, nu är det åldersgruppen 65 år och äldre som kan få den fjärde vaccindosen, säger Charlotte Ericson.

Lite positiva nyheter i sammanhanget är dock att den eventuella toppen ligger på en betydligt lägre nivå än i tidigare prognosmodeller. Det är det varmare vädret och mer utomhusvistelse som gör att smittspridningen tros hålla sig på relativt låga nivåer under våren och sommaren.

Dagens medicin rapporterar att runt 25-30 covidsjuka läggs in på sjukhus varje dag i Sverige, men enligt den nya prognosen kan det fördubblas till mitten av maj då runt 60 personer tros behöva sjukhusvård varje dag. Men trots den nya prognosen bedömer inte Folkhälsomyndigheten att det krävs nya smittskyddsåtgärder, då befolkningen har en hög immunitet av både vaccination och genomgången infektion.

ANNONS

Enligt socialstyrelsens statistik har 12 personer avlidit i covid-19 i Strömstad sedan pandemins start. Det ger en incidens på 90 per 100 000 invånare. I Tanum är det 18 personer som dött i covid-19, en incidens på 139 per 100 000 invånare. Socialstyrelsens statistik utgår från att det är läkare som fastställt covid som dödsorsak.

Covid-19 i april 2022

Smittade: Under vecka 15 rapporterades drygt 3 000 fall av covid-19, en minskning med 25 procent jämfört med föregående vecka. Totalt testades nästan 21 600 individer för covid-19 i Sverige, en minskning med 18 procent jämfört med vecka 14.

Iva-vård: Antalet bekräftade fall som behövt intensivvård är på samma nivå som det varit sedan mitten av mars, och hittills vecka 15 har 16 patienter med covid-19 rapporterats in som nyinlagda på IVA. Sedan vecka 8 minskar antalet avlidna med covid-19, och den minskningen fortsätter.

Vaccinering: Andelen personer som är 18 år och äldre i Sverige som fått tre doser vaccin är 64 procent, och andelen som är 80 år och äldre som har fått fyra doser vaccin är även den 64 procent.

Avlidna: Sedan vecka 8 minskar antalet avlidna med covid-19, och den minskningen fortsätter. Det finns en viss fördröjning i statistiken, men hittills vecka 13 har 116 personer rapporterats avlidna. Under vecka 14 rapporteras 111 personer ha avlidit, men fler fall kan tillkomma eftersom registreringen kan dröja.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS