Sara Byfors, biträdande avdelningschef, Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget.
Sara Byfors, biträdande avdelningschef, Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Bild: Claudio Bresciani / TT

Familjekarantän slopas för viktiga yrkesgrupper

Tiden för karantän kortas och för tre grupper slopas familjekarantänen. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen.

ANNONS
|

Smittspridningen i Sverige ligger fortfarande på rekordnivåer. Förra veckan genomfördes över en halv miljon tester i landet, varav drygt var tredje var positivt.

Beskedet på torsdagens presskonferens var att den fjärde vågen inte är över.

– En stor del av befolkningen riskerar att smittas de närmaste veckorna, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Lättnader i karantänsreglerna

Men förutom den höga smittspridningen bidrar även karantänsreglerna till hög frånvaro. Något som har oroat flera branscher med viktiga uppgifter för att få samhället att fungera.

För att minska frånvaron meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen lättnader i karantänsreglerna.

Fram tills nu har familjemedlemmar behövt vara hemma i sju dagar om någon i hushållet testar positivt för covid-19. Nu kortar Folkhälsomyndigheten tiden från sju till fem dagar, om man inte själv har symtom.

ANNONS

LÄS MER:MSB:s oro: Ansträngt läge för verksamheter med samhällsviktiga funktioner

Även tiden för hur länge den som har bekräftad covid-19 minst bör stanna hemma kortas till minst fem dagar.

Dessutom tas kravet om familjekarantän bort för tre grupper. Trippelvaccinerade, personer som har haft covid-19 under de senaste tre månaderna och nyckelpersoner som jobbar inom samhällsviktig verksamhet.

– Det handlar om att se till vad som är minst skadligt för samhället. Är det smittan eller är det frånvaron i det här fallet av nyckelpersonal? Vi menar att det här är ett bra steg just nu för att säkerställa att den här absolut viktigaste nyckelpersonen kan ta sig till jobbet tidigare än annars, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Bild: Claudio Bresciani / TT

Folkhälsomyndighetens bedömning är att att undantagen inte kommer att ge någon ”väsentlig skillnad påverkan på smittspridningen”, men framhåller att lättnaderna görs för att människor ska kunna återvända till jobbet.

Även de som undantas ska i fortsättningen undvika nära sociala kontakter och följa de allmänna rekommendationerna.

Inte ett frikort

Det är MSB som har tagit fram listan på verksamheter där undantag kan göras, men det är arbetsgivarna själva som tar beslutet utifrån listan.

– Det är där man bäst förstår verksamheten och vet vad som är en kritisk funktion, säger Morgan Olofsson vid MSB.

ANNONS

Undantaget gäller inte för alla anställda inom en bransch, utan bara för dem som anses ha särskilt viktig nyckelroll för att hålla i gång samhällsviktig verksamhet.

Arbetsplatserna ska också vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning.

– De här undantagen handlar bara om att personer ska kunna gå till jobbet. I övrigt ska de precis som vi andra hålla sig till reglerna. Att man till exempel inte tar det som ett frikort för fritidsaktiviteter eller för att ha en middag med andra än det egna hushållet, säger Morgan Olofsson.

Testningen prioriteras

Det höga trycket på testningen de senaste veckorna gör också att rekommendationerna för när man ska testa sig ändras.

Från och med nu ska tester tas vid medicinska behov, inom hälso- och sjukvård och äldreomsorgen, och för personer vars arbete kräver fysisk närvaro på jobbet samt elever i grund- och gymnasieskolan.

Den som får positivt provsvar på ett snabbtest behöver heller inte följa upp det med ett pcr-test.

– Har man fått ett positivt antigensvar ska man betraktas som covidsmittad, säger Sara Byfors.

Nyckelroller där undantag kan göras

Styrning och övervakning, felavhjälpande underhåll inom produktion, lagring, distribution av el, energigas och fjärrvärme/fjärrkyla.

Nät och tjänsteövervakning/-styrning, incidenthantering, och felavhjälpning för transmissionsnät och accessnät inom infrastruktur för elektroniska kommunikationer.

Styrning/övervakning, provtagning, för att upprätthålla produktion, lagring och distribution av dricksvatten och rening av avloppsvatten.

Trafikledning, lotsning, sjötrafikinformationstjänst för lufttrafik, sjöfart, järnväg och väg.

Informations- och alarmeringscentraler som betjänar räddningstjänst, polis, omsorg och-/ eller hälso- och sjukvård.

Kriminalvård och Migrationsverkets förvar.

Källa: MSB

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS