Att köra tomma bussar var inte försvarbart

Replik till Barbro Nilsson, STNB 20/11 från Pär Lundqvist (L), regionråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

ANNONS
LocationStrömstad|

Regionens regler för sjukresor möjliggör hjälp till patienter som behöver hjälp att resa till vården. Det är ett i stora delar generöst regelverk, med flera olika lösningar där ingen blir övergiven. Regelverket betyder att den som bedöms ha medicinska behov får resa med sjukresetaxi, medan andra får ersättning från regionen för att åka kollektivt eller ta egen bil.

Regionens regler ska skapa förutsättningar för att sjukresorna ska kunna fungera på bästa sätt för patienterna.

Då den ordinarie kollektivtrafiken i dag är långt mer tillgänglighets­anpassad än vad den var när Ronden-konceptet infördes är detta därför ett lämpligt alternativ för fler. Den som behöver, får ta med en ledsagare på resan, och kan även få anslutningstrafik till närmaste hållplats. När det gäller ledsagare ersätts hela kostnaden. En sjukresa kan innebära två byten med kollektivtrafiken, men så är inte fallet för sjuka och bräckliga. Den som är i behov av att ta sig till och från den allmänna kollektivtrafiken kan få hjälp med att boka en anslutningstaxi.

ANNONS

Jag har noterat flera insändare om nedläggningen av Ronden i Strömstad, jag har också mottagit namninsamlingen och jag förstår den oro som finns. Bakgrunden till att Ronden togs bort var att ett fåtal patienter nyttjade denna service. Att köra med tomma bussar var varken miljömässigt eller ekonomiskt försvarbart.

Dock behöver vi få fram fler alternativ, alternativ som kan sägas ligga mellan sjukresetaxi och kollektivtrafik. Västtrafik utreder nu mer effektiva och flexibla lösningar än Ronden-konceptet. Lösningar som i högre grad kan svara upp mot patienternas faktiska behov vid sidan av dagens ordinarie kollektivtrafik och möjlighet att åka sjukresetaxi.

Till sist finns det mer att göra när det kommer till var någonstans du ska kunna få din vård. Vi driver på för mer innovativa vårdlösningar. Den vård som behövs ofta ska finnas nära, kunna vara mobil och även kunna ges med hjälp av digitala lösningar. Syftet är att du som patient ska slippa en del resor till vårdinstitutionerna om de inte behövs.

Pär Lundqvist (L), regionråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

ANNONS