Nya läkemedel skyddar mot omikronvarianten

Snart kan det finnas tablettbehandlingar mot covid-19 i Sverige, som sannolikt skyddar mot såväl omikron som kommande varianter av coronaviruset. Läkemedlen minskar risken för svår sjukdom och död kraftigt, men ersätter inte vaccinerna, menar professor Niklas Arnberg i TV4.

ANNONS
|

Rapporterna om läkemedlen molnupiravir och paxlovid har varit lovande, med resultat som pekat på att de kraftigt minskar risken för sjukhusinläggning och död i covid-19.

Samtidigt som oron sprider sig i världen på grund av den nya virusvarianten omikron, kan de nya tabletterna fungera även mot den.

– Vaccinerna som nu har tagits fram kommer inte funka mot framtida pandemier orsakade av coronaviruset, men de antivirala läkemedel som nu är under utveckling kan vi räkna med fungerar mot alla varianter som kommer fram under den här pandemin – men också mot framtidens pandemier orsakade av coronavirus, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, till TV4.

ANNONS

Muterar olika mycket

De vacciner som just nu används mot covid-19 skulle kunna ha en sämre effekt mot kommande virusvarianter.

– Det har att göra med att vaccinerna genererar antikroppar mot spikeproteinet. Spikeproteinet kommer från spikegenen, och den muterar förhållandevis mycket. Men de antivirala läkemedlen slår på andra delar i viruset, vars gener inte muterar lika mycket.

Ersätter inte vaccin mot covid-19

Läkemedlen är ännu inte fullt godkända för användning och Sverige har ännu heller inte tecknat avtal för att få köpa in läkemedlen, från företagen MSD respektive Pfizer. Diskussioner pågår dock, och Niklas Arnberg förväntar sig att de blir tillgängliga i Sverige inom de kommande månaderna.

Samtidigt som tablettbehandlingarna skulle kunna göra skillnad under pandemin, betonar Niklas Arnberg att de inte ersätter vaccinerna.

– Vaccinerna är förebyggande och ger oss förhoppningsvis skydd i många månader framöver, medan antivirala läkemedel hjälper på kort sikt. Det hjälper till exempel när man blir sjuk, och kan skydda människor i närheten av dem som är sjuka.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS