Magdalena Andersson föreslås till statsminister – har inte säkrat stöd

Talmannen Andreas Norlén föreslår Magdalena Andersson (S) som ny statsminister. Hon ska prövas i riksdagen nu på onsdag morgon. Men V och S har inte lyckats komma överens i regeringsförhandlingarna, och i nuläget saknas alltså stöd för Andersson.
– Jag bedömer att det finns anledning att fortsätta förhandlingarna med Vänsterpartiet med förhoppningen att vi ska nå fram till på onsdag, säger Andersson.

ANNONS
|

Talmannen Andreas Norlén och finansminister Magdalena Andersson, nyvald S-ledare, redogjorde tillsammans för hur de ser på läget i regeringsbildningen. Den är utlöst av att Stefan Löfven (S) nyligen begärde avsked från posten.

LÄS MER:Dadgostar: "Har vi inte en uppgörelse röstar vi rött"

Under de totalt elva dagar Andersson haft på sig att undersöka sina möjligheter att bilda regering har hon försökt hitta en lösning i förhandlingar med Vänsterpartiet. Men hittills har hon misslyckats.

– Tyvärr har vi inte rått ut alla detaljer, och vi har inte nått ända fram. Därför är det inte klart än att jag kommer att släppas fram i riksdagen, säger hon.

Trots detta valde Magdalena Andersson att inte begära mer tid för att förhandla och talmannen har därför beslutat att föreslå henne som ny statsminister. En omröstning hålls nu på onsdag morgon.

ANNONS

– Hon förklarade att hon var redo att prövas som statsministerkandidat i kammaren. Och jag tycker det är viktigt att vi kan ha en relativt snabb process, vi kan inte ha en lika utdragen process som vi hade 2018, säger Norlén.

Den gången blev regeringsbildningen rekordlång, 134 dagar, och resulterade i januariavtalet, en överenskommelse mellan S, MP, C och L, som upplöstes i somras.

Bara tio månader till val

Även Magdalena Andersson tycker det är viktigt att Sverige snabbt får en regering på plats.

Vad var avgörande för att du inte bad om mer tid?

– Givet att det är tio månader kvar till val tycker jag att talmannen varit generös med tiden, säger hon.

Magdalena Andersson har dock fram till omröstningen på onsdag på sig att försöka lösa upp de sista knutarna med ytterligare förhandlingar. Och det är en chans hon tänker ta.

– Jag bedömer att det finns anledning att fortsätta förhandlingarna med V med förhoppningen att vi ska nå fram till på onsdag, säger hon.

Det är i frågan om att höja garantipensionen, det vill säga grundskyddet i den allmänna pensionen för dem som haft låga eller inga arbetsinkomster, som V och S kört fast.

Frågan är känslig för S då den riskerar att sända en signal som går emot Anderssons budskap om att alla som kan jobba också ska göra det i Sverige. Pensionerna förhandlas också i pensionsgruppen, där varken V eller SD ingår, och en uppgörelse utanför gruppen riskerar att spräcka den.

ANNONS

Konstruktiva förhandlingar

Magdalena Andersson menar att regeringen är beredd att göra förbättringar för pensionärer, men att lösningen i sig inte får omöjliggöra en regeringsbildning. Det vill säga, inte hota det stöd hon redan säkrat hos Centerpartiet, efter en uppgörelse om skog och strandskydd.

– Det handlar om vilken teknik man kan använda, säger hon.

Hon är noga med att påpeka att C inte är någon del av förhandlingarna och vill inte säga på vilket sätt C hålls informerat.

– Kontakterna sker mellan tre partier, säger Andersson och menar att förhandlingarna hittills skett i en konstruktiv anda.

Magdalena Andersson har nu till onsdag på sig att ro i hamn en överenskommelse med Vänsterpartiet.
Magdalena Andersson har nu till onsdag på sig att ro i hamn en överenskommelse med Vänsterpartiet. Bild: Nils Petter Nilsson

Om Magdalena Andersson ändå skulle lyckas säkra det stöd som krävs till på onsdag, kommer hon att hålla sin regeringsförklaring på fredag. Om hon röstas ned återtar talmannen processen.

Andreas Norlén har då flera alternativ.

Det troliga är att han väljer att föreslå Ulf Kristersson (M) till en statsministeromröstning. Kristersson själv har dock deklarerat att hans möjligheter är små, då S, MP, C och V samlar ett mandat mer i riksdagen och dessa partier inte accepterar en regering med stöd av Sverigedemokraterna. För att han ska kunna bli vald krävs att någon ledamot från dessa fyra partier avviker från partilinjen.

Kan inte utesluta extraval

Talmannen har fyra försök på sig. Om fyra omröstningar hålls och misslyckas blir det automatiskt ett extraval – trots att det är så nära till nästa ordinarie riksdagsval, i september 2022.

ANNONS

Hur ser du på risken för extraval?

– Är det något vi lärt oss under den här mandatperioden så är det att det är väldigt svårt att göra förutsägelser om vad som skulle kunna hända. Alla möjligheter finns, säger Andreas Norlén.

Hade du väntat dig att det skulle bli så här svårt, även denna gång?

– Man kan väl säga som så att det är svårt att bli överraskad över någonting längre.

Talmannen har fyra försök på sig. Om fyra omröstningar hålls och misslyckas blir det automatiskt ett extraval – trots att det är så nära till nästa ordinarie riksdagsval, i september 2022.
Talmannen har fyra försök på sig. Om fyra omröstningar hålls och misslyckas blir det automatiskt ett extraval – trots att det är så nära till nästa ordinarie riksdagsval, i september 2022. Bild: Nils Petter Nilsson

Förhandlingarna mellan S, MP och V har pågått hela helgen. Utöver höjda pensioner har V ställt krav på förbättrad sjukförsäkring och att partiet garanteras inflytande framöver.

LÄS MER:

LÄS MER:Lokala politiker: ”Viktigt med en kvinnlig statsminister”

LÄS MER:Magdalena Andersson – en ny Göran Persson

ANNONS