Sten Brodén, Vänsterpartiet i Strömstad.
Sten Brodén, Vänsterpartiet i Strömstad. Bild: Jakob Simonson

Skattebetalarnas pengar har gått till godis och tobak

Sten Brodén (V): ”Rimligt att begära av regeringen att statliga pengar satsas för att utveckla arbetsmarknaden i Strömstad”.

ANNONS
LocationStrömstad|

För ett år sedan ställde vi krav på regeringen att de skulle besöka Strömstad för att orientera sig om det katastrofala läget när det ensidiga näringslivet med gränshandel havererade under pandemin. Vi pekade på exemplet Trollhättan när Saab lades ner. Där satsades stort på att bygga en ny arbets­marknad. Flera hundra miljoner pumpades in av EU, staten och regionen under tre år. Pengarna gick till infrastruktur, utbildning och nyetableringar. I Strömstad under pandemin gjordes ingenting för att bredda arbetsmarknaden – eller nästan ingenting.

Men finansministern öppnade kassakistorna och öste ut pengar till före­tagen. Det gjordes för att rädda företagen och för att mildra arbetslösheten. Det var naturligtvis nödvändigt och förtjänar ingen kritik. Ändå fördubblades arbetslösheten från 5,5 procent till drygt 11 procent.

ANNONS

De 1,5 miljonerna som staten bidrog med för att bredda näringslivet i Strömstad kan jämföras med vad man satsade på företagen

Så småningom fick vi ett omställningskontor som fick namnet Utvecklingsarena Strömstad. Det skedde på kommunens initiativ. Man satsade en halv miljon kronor under två år. Staten tillförde 1,5 miljoner kronor och regionen 2 miljoner kronor. Från EU kom inte ett öre.

De 1,5 miljonerna som staten bidrog med för att bredda näringslivet i Strömstad kan jämföras med vad man satsade på företagen. Siffrorna publicerades i Strömstads Tidning för några dagar sedan. De tio största bidragstagarna fick sammanlagt 83 miljoner kronor. Ytterligare 110 företag i Strömstad har beviljats bidrag från staten. Ja, du läste rätt – ytterligare 110 företag! Omkring 100 miljoner kronor har gått till att bibehålla det ensidiga näringslivet och endast 1,5 miljoner har satsats på utveckling.

I toppen på bidragslistan återfinns de stora återförsäljarna av godis och tobak. Suverän vinnare på denna lista är Gottebiten AB med nästan 28 miljoner kronor. Mixab Konfektyr fick 8,5 miljoner kronor och Tobaksvagnen nära 5 miljoner kronor. Här kan man snacka om ett rejält godisregn! Staten satsade stort på godis och tobak. Det är knappast några framtidsbranscher att satsa på socker och tobak. Staten räddade Godiskapitalet.

När Saab lades ner i Trollhättan för 10 år sedan satsades 515 miljoner kronor under tre år medan Strömstad fick nöja sig med 4 miljoner kronor

Nu har handeln vid gränsen börjat komma i gång igen. Arbetslösheten har sjunkit till drygt 8 procent. Det var inte fel att rädda företagen och det var rätt av regeringen att se till att de anställda fick permitteringslön men proportionerna är fullständigt absurda: 100 miljoner till att bevara ett ensidigt näringsliv och bara drygt en hundradel för att bredda detsamma. När Saab lades ner i Trollhättan för 10 år sedan satsades 515 miljoner kronor under tre år medan Strömstad fick nöja sig med 4 miljoner kronor.

ANNONS

Om det uppstår en ny kris i framtiden som innebär att gränsen stängs måste Strömstad ha ett bredare näringsliv än i dag. Därför är det rimligt att begära av regeringen att statliga pengar satsas för att utveckla arbetsmarknaden i Strömstad. Man kan ju börja med att satsa lika mycket som man nu givit för att rädda företagen och de anställda i en akut situation.

Sten Brodén

Vänsterpartiet Strömstad

ANNONS