Sten-Rune Timmersjö chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal. (arkivbild)
Sten-Rune Timmersjö chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal. (arkivbild) Bild: Andreas Olsson

DNA-analys efter våldtäkt kräver mer tid: ”Stort problem”

De kriminaltekniska undersökningar som gjordes efter överfallsvåldtäkten i Strömstad kräver ytterligare analyser innan man i bästa fall kan få fram en DNA-profil. Det kan bli aktuellt med topsning och längre fram även att ta hjälp av gärningsmannaprofilgruppen för hjälp.

ANNONS
LocationStrömstad||

Natten till den 13 mars i år överföll en man en kvinna på Tången i centrala Strömstad och begick en våldtäkt. Sedan dess har polisen väntat på svar från NFC, som analyserat de fynd som gjordes vid brottsplatsen. En väntan på över två månader, vilket Sten-Rune Timmersjö, chef för utredningar av grova brott i Fyrbodal, tycker är för länge. Dels kan gärningsmannen gå fri och eventuellt begå nya brott, och för målsägande är det en jobbig tid att vänta på svar.

– Att leva med en sådan osäkerhet och att gå och vänta är inte bra, det vill jag betona är ett stort problem, och väldigt jobbigt för de drabbade, säger Sten-Rune Timmersjö.

ANNONS

De svar som polisen väntat i över två månader från NFC visade sig kräva en fördjupad undersökning.

– Vi har svaga spår som man kan gå vidare med. Men det är inte helt säkert att det kommer fram en DNA-profil, det ska de nya avancerade undersökningarna visa, säger Sten-Rune Timmersjö och fortsätter.

– Vi har en diskussion med teknikerna hur långt vi ska gå, och vad vi kan förvänta oss för resultat av de avancerade undersökningarna.

LÄS MER: Polisen om våldtäkten: ”Fått in ett tiotal tips – högsta prio”

Fler förhör har gjorts med målsäganden

Hur lång tid de nya undersökningarna tar kan han inte svara på. Sveriges Radio har rapporterat om kraftigt förlängda utredningstider hos Nationellt forensiskt centrum (NFC). Vid årsskiftet tog en analys i medeltal 33 dagar. Nu tar den 50 dagar, enligt Dagens Ekos siffror.

Men om man får fram en DNA-profil kan det bli aktuellt att se om gärningsmannen redan finns i polisens register.

– Det är om vi har tur, det är ju långt ifrån alla som har sin DNA-profil registrerad.

Inga misstänkta har tagits in på förhör. Fler förhör har gjorts med målsäganden.

– Vi har för en tid sedan varit tillbaka på brottsplatsen igen och målsägande har fått visa mer på plats hur hon rört sig i området och hur överfallet gick till.

ANNONS

Kan bli aktuellt med hjälp från gärningsmannaprofilgruppen

Det kan framöver bli aktuellt med topsning för att matcha med den eventuella dna-profil. Till en början i en mindre skala, det blir inte aktuellt med masstopsning direkt säger Sten-Rune Timmersjö.

LÄS MER: Polisen om våldtäkten: ”Tiden talar emot oss”

Om det blir aktuellt så kan polisen ta hjälp av gärningsmannaprofilgruppen, som hjälper till med att utreda grova våldsbrott.

– Då kan vi se vilka det är lämpligt att börja topsa, genom att utesluta alla över och under en viss ålder till exempel. Men vi är inte där än, långt därifrån. Först ska vi få nya svaren från undersökningarna, säger Sten-Rune Timmersjö.

ANNONS