"Kristina Jonäng borde till exempel upplysas om att i Strömstad är vårdutbudet frånvarande efter klockan 17 vardagar och självklart alla helger", skriver Stein Rukin.
"Kristina Jonäng borde till exempel upplysas om att i Strömstad är vårdutbudet frånvarande efter klockan 17 vardagar och självklart alla helger", skriver Stein Rukin. Bild: Thomas Bennelind

Nej, det är inte bra som det är i norra Bohuslän

Stein Rukin: I Strömstads Tidning får vi veta om vården i norra Bohuslän att det finns ingen anledning till några förändringar. Ty allt är bra som det är!

ANNONS
LocationStrömstad||

”Det fungerar bra som det gör i dag”, säger Kristina Jonäng, tidigare chefsstrateg för Centern, bosatt i Ljungskile, med 30 minuter till Kungälvs sjukhus och 35 minuter till Näl.

LÄS MER:Nej till att utreda närsjukhus i norra Bohuslän

Det måste därmed ha undgått henne vad hennes partikollega, regionpolitiker och ordförande för Nu-sjukvården, Peter Heie, sa i Bohusläningen den 24 februari under rubriken ”Klart att man funderat över en del vårdbeslut” och där han efterlyste ett gränsöverskridande samarbete med Norge för att förbättra vårdutbudet efter avlövningen av Strömstads sjukhus.

LÄS MER:"Klart att man funderat över en del vårdbeslut"

Kanske ett tillfälle för Centern att försöka ta reda på om partiet har någon vårdpolitik och vad den i så fall eventuellt går ut på, då det bara är ett drygt år till nästa val.

ANNONS

Kristina Jonäng borde till exempel upplysas om att i Strömstad är vårdutbudet frånvarande efter klockan 17 vardagar och självklart alla helger. Och med minst 90 minuters resväg till Näl, enkel väg! Detta trots att det finns vårdmässig infrastruktur i Strömstad, exempelvis i form av röntgen, vardagar till klockan 17, vilket man annars regelmässigt måste till Näl för.

Skulle det vara själva systemet för vårdens organisation som Jonäng anser fungerar så bra att ingen förbättring behövs, är det som ett försvarstal för Norra nämnden, som för en årlig kostnad av 25 miljoner har lagt mycket energi på att avveckla den nära vården utan att förankra besluten i behovsanalyser och än mindre i sårbarhetsanalyser?

Man måste ju vara totalt tondöv om man inte inser nödvändigheten av ett ändrat system

Jonäng har förmodligen registrerat den pågående pandemin. För en något förbättrad verklighetsuppfattning hade viss kännedom om Coronarapporten från den 15 december och Ivo-granskningen den 24 november, båda från 2020, sannolikt tjänat henne väl.

Man måste ju vara totalt tondöv om man inte inser nödvändigheten av ett ändrat system. De statliga utredningarna från Göran Stiernstedt och Anna Nergårdh kunde också ha varit nyttig läsning. När läkarprofessionen redan 2019 hävdade att de små akutsjukhusen lagts ner på felaktiga grunder borde väl politikerna ha lyssnat med åtminstone ett öra.

Pengar då, saknas inte det? Då vill vi påminna Jonäng om vad hon sa i SVT den 9 maj 2016, då om regionens beslut att lägga mer än 350 miljoner på Göteborgs botaniska trädgård: ”Satsar vi på den här typen av besöksmål som Botaniska är, som skapar tillväxt och utvecklingsmöjligheter, så ger det nya skatteintäkter som gör det ännu lättare att finansiera sjukvården”.

ANNONS

Vilket genidrag, att finansiera sjukvården genom att satsa på en botanisk trädgård!

Fem år senare håller vi i Strömstad och i norra Bohuslän fortfarande på att betala för den investeringen och de årliga underskotten.

Välkommen till verkligheten, Kristina Jonäng!

Stein Rukin

Jour Strömstad

ANNONS