Förkylt barn med snor i näsan. Men är det ”rätt” snor för förskolan? Arkivbild.
Förkylt barn med snor i näsan. Men är det ”rätt” snor för förskolan? Arkivbild. Bild: JESSICA GOW / TT

Ändrade regler för snoriga barn i skolan och på förskolan i höst

I höst gäller nya rekommendationer för när barn ska hållas hemma från förskola och skola och när de ska tillbaka. Förvirrande, tycker många föräldrar – och får medhåll.
– Det är svårt, säger Eva Jakobsson på förskoleförvaltningen.

ANNONS
|

Föräldrar med barn i förskola och skola i Göteborg fick förra veckan information om en uppdatering av rekommendationerna för hur smittspridning av covid-19 ska minimeras.

Grundbudskapet, att sjuka barn stannar hemma, kvarstår. Men en passage har ändrats något från i våras, vilket gett många föräldrar huvudbry. Häng med nu:

Barn ska vara symptomfria i två dagar innan de får gå tillbaka. Men om barnet varit sjukt i sju dagar kan det gå tillbaka om följande milda symptom kvarstår: lätt snuva, torrhosta, nedsatt lukt och smak.

LÄS MER:Vab-rekord under pandemin

Minimal smittrisk efter sju dagar med covid-19

Tanken med ändringen är att barn ska kunna komma tillbaka snabbare till förskola och skola. Man lutar sig mot att smittrisken bedöms mycket liten efter sju dagar, även om det skulle vara covid-19. Det kniviga blir att avgöra vilka symptom som är nya och vilka som är rester av en tidigare infektion.

ANNONS

– Vi har fått till oss från både vårdnadshavare, pedagoger och rektorer att det är svårt att göra den bedömningen. Särskilt nu med alla höstförkylningar är det svårt att veta vad som är vad, säger Eva Jakobsson, covidsamordnare på förskoleförvaltningen i Göteborg.

Eva Jakobsson, covidsamordnare på förskoleförvaltningen i Göteborg.
Eva Jakobsson, covidsamordnare på förskoleförvaltningen i Göteborg. Bild: Privat

Rekommendationerna kommer från Folkhälsomyndigheten och formuleras sedan av kommunerna i samråd med regionens smittskydd.

– Vi har frågat smittskydd om det är möjligt att förtydliga och punkta upp rekommendationen på något sätt, men de bedömer att det inte går. Det här är inte lätt för någon part, men det är vad vi har att gå på, säger Eva Jakobsson.

LÄS MER:Här hade du hamnat om du fått corona på 1800-talet

Har 72-73 procents närvaro på förskolorna

Hon betonar att man i dag inte ser någon smittspridning inom förskolan av covid-19. Höstförkylningarna har börjat märkas av och hon räknar med att de snart slår till ordentligt.

– Vi samlar närvarorapportering varje dag och förra veckan hade vi ett snitt på 72-73 procent på våra kommunala förskolor. Det är ungefär som före sommaren, men höstförkylningarna är på gång så vi väntar oss att det blir mer frånvaro framöver.

Men vilken snuva är okej att ha på förskolan?

– Det är jättesvårt och vår personals bedömningar är beroende av dialog och samarbete med vårdnadshavare. Det är klart att det kan upplevas som att det blir inkonsekvent. Samtidigt kan ett barn inte vara hemma i månader med lite snuva.

ANNONS

Hon säger att hon förstår att familjer kan få det svårt att få pusslet med arbete och barn att gå ihop nu när pandemin pågått så länge.

– Men förvaltningen har ett ansvar för pedagogernas arbetsmiljö och att alla ska känna sig trygga att lämna sitt friska barn på förskolan därför är det viktigt att rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten efterlevs.

Facket: En evig diskussion om sjuka barn

Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg, har också fått höra från sina medlemmar att de nya rekommendationerna är förvirrande.

Andrea Meiling, ordförande Lärarförbundet i Göteborg.
Andrea Meiling, ordförande Lärarförbundet i Göteborg. Bild: Meli Petersson Ellafi

– Det blir många diskussioner mellan föräldrar och personal. Främst handlar det om hur man tolkar snuvan och när barnen ska vara hemma.

Hon tillägger:

– Det var i och för sig ett problem redan innan covid.

Den eviga diskussionen om när barn är tillräckligt friska för förskola och skola har dock fått en allvarligare ton under coronapandemin. Smittan kan slå hårt mot personal i riskgrupp, även om inget tyder på att skolpersonal har drabbats hårdare än andra yrkesgrupper.

– Jag vet att vissa lärare på gymnasiet har visir och plexiglas vid katedern. Det kan man inte ha i förskolan. Tack och lov verkar det vara så att mindre barn inte smittar i samma utsträckning, annars hade vi haft galopperande smitta.

ANNONS

LÄS MER:Hur pratar jag med mitt barn om corona?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS