Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen berättar om en ny tillfällig smittspårningsenhet som ska stötta primärvården.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen berättar om en ny tillfällig smittspårningsenhet som ska stötta primärvården. Bild: Meli Petersson Ellafi

Ny tillfällig smittspårningsenhet öppnas i Västra Götalandsregionen

En tillfällig enhet som ska stötta primärvården i smittspårning av covid-19 ska öppna i Västra Götalandsregionen om två veckor. Enheten ska avlasta behandlande läkare och snabba på smittspårningen, skriver SVT Väst.

ANNONS
|

I början av pandemin arbetade vården intensivt med smittspårning av enskilda fall av covid-19 men när allt fler fall upptäcktes prioriterades fall inom äldreomsorgen och patienter som vårdades på sjukhus.

Sedan provtagningar inleddes på vårdcentralerna i juni upptäcks idag 90 procent av alla nya fall via primärvården, skriver SVT Väst.

Detta har enligt smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg varit bakgrunden till att en ny tillfällig enhet ska startas för att kunna avlasta och stötta i smittspårningen i Västra Götalandsregionen.

– Det är den behandlande läkaren som har ett smittspårningsansvar. Men det är viktigt att kunna stödja och hjälpa behandlande läkare så att man får en snabb smittspårning och kan bryta smittkedjor, säger han till SVT Väst.

ANNONS

LÄS MER:Wold: Så fungerar immunitet

Öppnar om två veckor

Enheten beräknas kunna öppna om två veckor men hur många som kommer att arbeta där är fortfarande oklart.

– Jag tror inte att man kan räkna på att man behöver så här många smittspårare utan det beror på hur det utvecklas. Det gäller att komma ikapp med de resurser som behövs, säger Thomas Wahlberg till SVT Väst.

När ett nytt fall av covid-19 upptäcks efter provtagning på vårdcentral är det idag upp till patienten själv att höra av sig till de som löper en risk att ha smittats. Den tillfälliga enheten ska även stötta de patienter som inte klarar av det själva.

LÄS MER:Snart är bara Sverige utan munskydd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS