Den riktiga anstormningen har uteblivit, men det var ändå många norska shoppare i Charlottenberg på lördagen.
Den riktiga anstormningen har uteblivit, men det var ändå många norska shoppare i Charlottenberg på lördagen. Bild: Joachim Lagercrantz/TT

Värmland andas ut – raset kan vara över

Efter ekonomiska tapp på upp till 95 procent kan delar av gränshandeln med Norge nu andas ut. På lördagen kom de första norska kunderna sedan mars över till Värmland i jakten på billig mat, godis och alkohol. Men frågan är hur länge glädjen varar.

ANNONS

Efter mer än fyra månaders väntan var det så dags: från och med lördag öppnade den norska regeringen för resande till utvalda delar av Sverige, bland annat Värmland. De enorma varuhusen i gränsstäder som Charlottenberg och Töcksfors var redo för en anstormning.

Men även om köerna stundtals var långa, framför allt till matbutikerna och Systembolaget, har den riktiga rusningen uteblivit.

– Det är ingen anstormning på något vis, men bra med folk. Det är en smakstart, säger Claes Sjöholm, chef för shoppingcentret i Charlottenberg.

Claes Sjöholm berättar om ett omsättningstapp på 85 procent över en natt, när den norska regeringen i mars meddelade att den som reser till Sverige måste sitta i två veckors karantän när den återvänder till Norge. Så beroende är köpcentret av de norska besökarna.

ANNONS

– Det har varit brutalt från slutet av mars. Katastrof är ett ord som förekommit ofta. Därför är det här otroligt viktigt, och sannerligen en glädjens dag för hela Värmland, säger Claes Sjöholm.

Permitteringar hävs

Ett bolag som tappat ännu mer, hela 95 procent av sin omsättning, är Gottebiten. Företaget har ett trettiotal godisbutiker längs gränsen mot Norge. När nu klartecken getts för resor till Värmland börjar butiken i Charlottenberg fyllas upp.

– Det är inte som en lördag innan corona, men mycket mer än under corona, säger Mats Idbratt, operativ chef för Gottebiten.

För att hantera raset i omsättning har nästan hela personalstyrkan permitterats. Men för de värmländska butikerna kunde permitteringarna hävas från midnatt.

– Vi kan också gradvis börja återanställda timanställda som tidigare fick sluta. Många medarbetare är glada nu, säger Mats Idbratt.

Samtidigt har Norge meddelat att gränsen åter kan stängas, om smittspridningen blossar upp i Värmland igen. Men Mats Idbratt ser ändå positivt på framtiden.

– Trenden är ändå att talen är på väg ner i Sverige, och vi är hoppfulla kring att fler regioner borde kunna öppna. Det känns som det går åt rätt håll.

"Hemma är det dyrt"

Vid en av de stora matbutikerna har Grete och Terje Gerhardsen från norska Magnor börjat plocka på sig varor i en kundvagn.

ANNONS

– Vi är här en gång i veckan, det lönar sig eftersom mycket här är billigt och hemma är det dyrt, säger Grete Gerhardsen

Sedan gränsen stängde har de fått handla hemma i Magnor, som ligger bara några kilometer från den svenska gränsen.

– Men personer som bor här och jobbar i Norge har levererat lite, säger Grete Gerhardsen.

Tagit in väktare

Gränshandeln i Värmland kan alltså välkomna de norska shopparna eftersom smittspridningen i länet avtagit. Samtidigt innebär handeln att väldigt många människor samlas inomhus. Enligt Claes Sjöholm har det dock inte varit några problem med trängsel så här långt.

– Vi har en väldigt detaljerad och omfattande handlingsplan med tillhörande åtgärder. Att på bästa sätt förbereda oss för att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, och lite till, har varit högsta prioritet för oss, säger han.

Han nämner exempelvis att shoppingcentret tagit in väktare som ska se till att besökarna håller avstånd till varandra.

På godisbutiken Gottebiten har det inte varit någon trängsel, enligt Mats Idbratt.

– Vi har en coronavärd i butikerna som ska säkerställa att kunderna håller avstånd och se till att det finns handsprit tillgängligt. Pandemin har pågått länge, de flesta har det i sig att man håller avstånd.

Henning Eklund/TT

Charlottenberg Shoppingcenter har tappat 85 procent av sin omsättning sedan mars.
Charlottenberg Shoppingcenter har tappat 85 procent av sin omsättning sedan mars. Bild: Joachim Lagercrantz/TT
Kaj Hänninen, vd för matbutiken Hypermat, var mycket nöjd över att återigen kunna välkomna norska besökare.
Kaj Hänninen, vd för matbutiken Hypermat, var mycket nöjd över att återigen kunna välkomna norska besökare. Bild: Joachim Lagercrantz/TT
Mats Idbratt, chef för Gottebiten, har kunnat häva permitteringar hos personalen.
Mats Idbratt, chef för Gottebiten, har kunnat häva permitteringar hos personalen. Bild: Joachim Lagercrantz/TT
Grete och Terje Gerhardsen brukar handla i Sverige ungefär en gång i veckan.
Grete och Terje Gerhardsen brukar handla i Sverige ungefär en gång i veckan. Bild: Joachim Lagercrantz/TT

Fakta: Hit får norrmännen åka

Från och med midnatt natten till lördag får norska medborgare åka till länen Kalmar, Värmland, Örebro och Östergötland utan att behöva sitta i karantän när de återvänder till Norge. Sedan tidigare har samma sak gällt Blekinge, Kronoberg och Skåne.

Beslutet baseras på smittspridningen i det aktuella länet och landet. Det finns dock ingen exakt gräns för hur utbredd smittan får vara, utan bedömningen görs från fall till fall. Exempelvis uppfyller egentligen Örebro och Östergötland inte kraven, men undantag görs eftersom smittans utbredning tydlig minskat i regionerna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS