Blodsjuke 25-årige Tarik Dakhlalla är isolerad, hemma från jobbet för att inte smittas av coronaviruset.
Blodsjuke 25-årige Tarik Dakhlalla är isolerad, hemma från jobbet för att inte smittas av coronaviruset. Bild: Robin Aron

Regeringens förslag om riskgrupperna räddar inte Tarik

Regeringen har tagit fram ett förslag för hur riskgrupper för covid-19 ska kunna få ersättning. Men det gäller först från den 1 juli, och för blodsjuke Tarik Dakhlalla, som redan har stannat hemma i månader utan inkomst, löser det inte hans dilemma.
– Antingen riskerar jag mitt liv, eller så hamnar jag i skuld. Det här förslaget hjälper inte alls just nu, säger han.

ANNONS
|

25-årige Tarik Dakhlalla, från Kungälv, är isolerad, hemma från jobbet för att inte smittas av coronaviruset eftersom han riskerar livet om han drabbas av covid-19.

Han har sicklecellanemi, en medfödd sjukdom som gör att han har dåligt immunförsvar och lätt kan få blodproppar. Tidigare har han blivit inlagd på sjukhus för en vanlig förkylning och hans läkare bedömer att riskerar att få en livshotande komplikation om han blir sjuk i covid-19, och på läkarens inrådan är han sjukskriven.

– Blir jag dålig är risken att jag inte klarar av smittan. Jag har redan fått en propp i benet. Det var min läkare som ringde mig och sade att jag måste vara hemma och inte får ha några sociala kontakter, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Tariks val: riskera livet eller hamna i ekonomisk kris

Läkaren påpekar också att ansträngning och psykisk stress kan förvärra sjukdomen, eftersom han då riskerar att få små blodproppar. "Vid "kriser" blir blodbristen mer uttalad och kan skapa en ond cirkel eftersom att kroppen kan uppleva syrebrist och då blir felutveckling av blodproppar mer uttalad", står det i intyget.

Han jobbar som bilmekaniker, där han träffar kunder och kollegor, och han har inte möjlighet att jobba hemifrån.

Men liksom tusentals andra svenskar i riskgrupp för covid-19, som inte har möjlighet att jobba hemifrån, är han hemma från jobbet utan varesig lön eller pengar från Försäkringskassan.

– Försäkringskassan kan inte betala ut pengarna eftersom jag inte är sjuk, utan bara i en riskgrupp. De vill att jag ska börja jobba, säger han.

Regeringens förslag klart

I april begärde riksdagen ett förslag från regeringen på hur riskgrupper, som varken kan gå till jobbet eller arbeta hemifrån, ska få rätt till ersättning. Beskedet har dröjt, men nu har regeringen tagit fram ett förslag.

– Nu har vi ett förslag som är så bra som det bara går att få nu, säger socialministern Lena Hallengren (S) till TT.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S). Bild: Claudio Bresciani/TT

LÄS MER:Riskgrupper föreslås få smittskyddspeng

I princip handlar det om att införa ett helt nytt, tillfälligt socialförsäkringssystem. Ersättningen föreslås bli 804 kronor per dag, från den 1 juli och tre månader framåt och gäller arbetsföra personer som inte kan jobba hemifrån, och har exempelvis cancer, immunbrist och hög fetma.

ANNONS

Enligt TT beräknas systemet omfatta uppemot 70 000 personer som har pekats ut som att det är hög risk för deras liv om de får covid-19.

Lena Hallengren säger till TT att regeringen har arbetat stenhårt, parallellt med riksdagen för att få fram ett förslag.

"Beslutet hjälper inte"

Men Tarik Dakhlalla konstaterar att förslaget inte löser situationen för honom, då det blir många månader utan någon inkomst, då förslaget inte gäller retroaktivt.

– Det här beslutet hjälper ingenting just nu, de skjuter bara fram det mer, det kommer inte till hjälp. Jag kommer inte att klara ekonomin. Jag vet inte vad jag ska göra nu. Jag har noll kronor i inkomst, och en hyra på 12 000 kronor, säger han.

Nu är han rädd att förlora lägenheten, eller att bli skuldsatt, eller att tvingas jobba med risk för livet.

– Man är snabba med att rädda företagen, men varför ska det här dröja så? Det känns inte som att de bryr sig om människors liv, säger han.

Gravida och närstående till riskgrupper omfattas heller inte av ersättningssystemet i förslaget. Något som oroar Tarik Dakhlalla och hans sambo.

– Vi är jätterädda att min sambo ska få smittan från jobbet och sedan smitta mig. Hon arbetar på en förskola som har haft fall av corona, där det är omöjligt att hålla avstånd till barnen.

ANNONS

Borde gälla retroaktivt

Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, säger till TT att hon är glad att regeringen närmar sig ett beslut om smittskyddspenning.

– Men man behöver också leverera förslag när det gäller närstående och gravida, säger hon.

Hon är också frågande till att förslaget inte ska vara retroaktivt.

De närmsta dagarna kommer regeringen att skicka ut ett förslag på remiss.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS