Enligt Anna Skarsjö, ordförande Kommunal väst, kan ett skyddstopp vara aktuellt i Uddevalla kommun.
Enligt Anna Skarsjö, ordförande Kommunal väst, kan ett skyddstopp vara aktuellt i Uddevalla kommun. Bild: Robin Aron

Coronalarmet: Facket kan utlysa skyddsstopp inom äldreomsorgen

Kommunal väst larmar om att coronapandemin kan leda till skyddstopp inom äldreomsorgen – vilket innebär att personal slutar utföra vissa arbetsuppgifter.
– Det är en sista åtgärd för att försöka skydda personalen, säger ordföranden Anna Skarsjö.

ANNONS
|

I förra veckan skyddstoppades arbetet på äldreboendet Serafen i Stockholm och i det fallet beslutade Arbetsmiljöverket att ge facket rätt och att munskydd skulle vara ett krav inom arbetet, enligt TT.

Fackförbunden har olika verktyg för att hantera situationer där det finns direkta hot mot arbetsmiljön. Exempelvis kan skyddsombuden göra en så kallad 6:6a-anmälan, som innebär att arbetsgivaren inom en tidsgräns måste försäkra att arbetet är tryggt.

Om personalen ändå inte skulle känna sig trygg kan Arbetsmiljöverket kopplas in för att göra en bedömning. Men ytterst, om ombuden trots det bedömer att det finns risk för liv och hälsa, så kan de begära så kallat skyddstopp – vilket innebär att arbete avbryts.

ANNONS

Skyddsstopp förekommer oftast inom industrin och är högst ovanligt inom äldreomsorgen.

– Det är ingenting som man vill göra som skyddsombud. Det är en sista åtgärd för att försöka skydda personalen, säger Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst.

Kan bli skyddstopp i Västsverige

I Uddevalla kommun har läget på ett äldreboende, som har konstaterad coronasmitta, blivit så pass besvärande att skyddsombuden nu överväger ett skyddstopp på arbetsplatsen.

Även här menar personal att de inte har rätt utrustning för att hantera situationen.

– Där har man gått fram eftersom det är så pass allvarligt, säger Anna Skarsjö.

Vad innebär det i praktiken?

– Det innebär att vi slutar utföra uppgifter där vi riskerar att bli smittade. Den enda som kan häva stoppet är skyddsombud eller arbetsmiljöverket. Skulle arbetsgivaren säga ja till kraven så kan man fortsätta utföra de här arbetsuppgifterna.

Problematiken i Uddevalla återfinns även i Göteborg och på andra håll inom Kommunals västs område. I Göteborg finns i dagsläget ett 40-tal coronasmittade på stadens äldreboenden, samt ett tiotal inom hemtjänsten.

Har du fått signaler att skyddstopp kan bli aktuellt i Göteborg också?

– Det är klart att vi har skyddsombud som ser över hur skyddet ser ut och om de ser risk för våra medlemmar så backar inte våra skyddsombud. Sedan är det jättesvårt att säga om det kan bli aktuellt, det är upp till varje skyddsombud och det kan skilja sig mycket från enhet till enhet.

ANNONS

Personal kräver munskydd

I dagsläget använder personalen inom äldreomsorgen i exempelvis Göteborg visir, plastförkläde samt handskar. Men personalen upplever inte detta som tillräckligt. De vill ha munskydd.

– Arbetsgivaren verkar inte särskilt förtjust i att använda munskydd. Men det är personalen som säger att de gärna vill använda det, säger Anna Skarsjö.

Varför räcker det inte med visir?

– Vårdhygienen måste bedömas från fall till fall. Det är klart att det är skillnad på om du hjälper en pensionär som är 1,40 lång jämfört med en pensionär som är två meter. Det är skillnad på olika situationer och att dra alla pensionärer över en kam funkar inte.

Enligt Skarsjö larmar skyddsombuden om att det råder brist på munskydd ute i verksamheterna.

Kommunen svarar: Ingen brist på utrustning

Babbs Edberg, till vardags stadsdelsdirektör i stadsdelarna Centrum och Majorna-Linné, har det särskilda uppdraget att samordna kommunens äldreomsorg i samband med coronapandemin.

– Vi ser det som otroligt viktigt att vi följer de riktlinjer för vård och hygien som vi har fått från smittskyddet, det är de som har experter på detta, säger hon.

Babbs Edberg.
Babbs Edberg. Bild: SÖREN HÅKANLIND

I riktlinjerna pekas visir, kompletterat med munskydd för vissa särskilda situationer, ut som det bästa skyddet mot smitta enligt Babbs Edberg.

ANNONS

Hon säger vidare att det i dagsläget inte råder någon brist på materiel för att hantera sådana situationer.

– Om vi använder skyddsutrustningen på rätt sätt och i rätt situationer så har vi den utrustningen som vi behöver i dag, säger Babbs Edberg.

ANNONS