”Vi har en bransch i kris”, konstaterar Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.
”Vi har en bransch i kris”, konstaterar Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket. Bild: Fotograf/Fredrik Sandin Carlson

Facket: ”Bekymmersamt för alla extraanställda”

Medan många inom hotell- och restaurangbranschen just nu varslas och korttidspermitteras finns en stor grupp som inte omfattas av systemet – extraanställda som ofta saknar a-kassa – och det bekymrar facket.

ANNONS
LocationStrömstad||

Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, är den som får ta alla frågor från media nu när de lokala ombuden är belastade med förhandlingar. Hon kan inte ge några lokala eller regionala siffror om varsel, däremot hur det ser ut över riket.

– Vi har mottagit varsel på totalt sett 10 200 personer och vi har lite mer än 2 000 som därutöver säger att de aviserats att de kommer varslas, säger hon.

LÄS MER:"Vi anropar den svenska regeringen"

LÄS MER:"Vi har i princip inte någon omsättning"

Det är också intensiva förhandlingar om korttidspermitteringar.

– Fram till i söndags hade vi tecknat 500 avtal som omfattar 9 500 personer. Jag har däremot inte en siffra på hur många av de varslade som kommer permitteras istället.

ANNONS

Hon tycker att de åtgärder som regeringen hittills tagit fram är kraftfulla, men att det är bekymmersamt för alla de extraanställda som inte omfattas av korttids­permitteringssystemet.

– Där skulle jag se att regeringen sätter in ytterligare insatser. Det är en grupp som blir utan försörjning och där vi vet att många inte är eller har haft möjlighet att bli medlem i en a-kassa.

Vad skulle kunna vara en möjlig åtgärd?

– Jag tror att man kan titta på flera delar där man öppnar upp a-kassasystemet för att kunna omfatta fler personer.

Vad har du fått till dig från de lokala fackliga ombuden?

– Vi har en bransch i kris, där väldigt stora delar har gått från nästan fullständig beläggning till ingenting och det har bara hänt på ett antal dagar. Jag har samtalat varje dag med lokala företrädare och medlemmar om hur det faktiskt ser ut. Hela branschen är inte i kris, men det finns väldigt stora delar som visar på att verksamheten står in i det nästa still och att man då har behövt vidta extra kraftfulla åtgärder.

Tror du att fler kommer behöva söka försörjningsstöd?

– Det vet vi inte än. Vi hoppas ju att så många som möjligt kan omfattas av omställningsförsäkringen såsom a-kassa, men hur försörjningsstödet kommer ser ut framöver vet vi inte, men vi hoppas att ingen ska behöva nyttja det, men det vet vi inte ännu.

ANNONS

Går det att säga något om hur många som kanske förlorar sina anställningar?

– Vi hoppas ju att så många som möjligt ska komma tillbaka på full tid på sina arbetsplatser igen när det här är över och att vi ska göra processen så kort som möjligt, men det är svårt att säga hur kort processen blir.

Situationen lokalt:

Stängningen av norska gränsen den 17 mars har slagit hårt mot hotellen i norra Bohuslän:

Strömstad Spa & Resort, som har runt 90 tjänster på helårs­basis, blir majoriteten av alla korttidspermitterade.

Hotell Laholmen har 60 anställda och samtliga varslas om korttidspermittering.

Tanumstrand i Grebbestad har ledningen varslat om 42 korttidspermitteringar.

ANNONS