"Vi anropar den svenska regeringen"

Under fredagen hölls ett stormöte på Quality Spa och resort där alla medarbetare fick beskedet att den fortsatta driften av hotellet är minimerad på grund av coronaviruset. "Vi anropar den svenska regeringen. Det är en akut nödsituation" skrev Erling M. Kristensen, vd för Norwegian hospitality group As, som äger hotellet, efter mötet på Facebooksidan Sverige - Save Hotels Now.

ANNONS
|

"Avbokningar, reseförbud och stängda gränser har orsakat att allt är dött och vår vanligtvis så lively resort ligger öde. Det är allvarlig kris och flertalet anställda är nu uppsagda och korttidspermitterade." skriver Erling M. Kristensen.

Nödropet till den svenska regeringen gör han tillsammans med fyra viktiga åtgärder:

Öppna för möjligheterna att permittera ner till 100 procent.

Bevilja anställda samma rättigheter som gäller i grannländer vid sjukdom och permittering.

Ge banksystemet statliga garantier så att bankerna inte behöver ta hela risken. Hotell- och resebranschen behöver likviditet nu.

Efterskänk arbetsgivaravgifter för mars, april och maj till att börja med redan nu.

ANNONS

"Olika strategier är tillåtna, men om den svenska regeringen inte möter coronakrisen tillsammans med sina skandinaviska motsvarigheter kommer en industri som skapar nära 330 miljarder i Sverige och närmare 1000 miljarder i Skandinavien att förstöras. Tiden för handling är NU!" avslutar Kristensen.

Brutala konsekvenser

Ole Gorseth Augestad, kvalitetschef för Norwegian Hospitality Group, berättar att majoriteten av alla tjänster på hotellet berörs av uppsägningar och korttidspermitteringar. Totalt har hotellet i dag omkring 90 tjänster, dock handlar det om betydligt flera personer.

Strömstad Spa & Resort som är en del av Nordic Hotels & Resorts är det enda hotellet som bolaget äger i Sverige och de ser en stor skillnad i hur den norska och svenska regeringen hanterar krisen.

– Både norska myndigheter och danska myndigheter har gått in med åtgärdspaket som gör att vi flexibelt kan permittera. Vi kan bemanna ner, men behålla personalen. Personalen får alltså ekonomiskt underhåll under permitteringen och staten går in och tar över kostnaden redan dag fyra. Det innebär att vi inte behöver säga upp dem. Men i Sverige så måste man göra en uppsägning då man bara kan permittera på deltid och det har brutala konsekvenser för en bransch där flertalet av de anställda är kvinnor och lågavlönade som jobbar flexibelt.

ANNONS

Ole Gorseth Augestad tillägger:

– Detta handlar om en hel industri av friska företag som inte har gjort något fel i detta sammanhang. Samhället behöver företag som kan behålla sina anställda och starta om när Covid-19 är över.

"Vi står tillsammans med våra anställda i det här"

– Var du med på mötet på fredagen? Och hur var stämningen?

– Lokal VD, Linda Einarsrud, var självklart på plats. För övrigt tar vi konsekvenserna av situationen och deltar digitalt. Erling Kristensen (CEO), som skrivit den här huvudtexten på Facebook var där digitalt från Oslo. Teit Meier-Hansen (COO) deltog också från Köpenhamn.

– Stämningen var som man kan förvänta sig. Folk är starkt påverkade av det här och en del gråter. Vi hade psykologisk stöttning med oss i mötet. Vi står tillsammans med våra anställda i det här. Vi tycker också att det här är ett allvarligt branschproblem. Inte bara för Strömstad, men också nationellt och internationellt. Resebranschen lever av rörelse och aktivitet. Nu är allt borta.

På Facebooksidan skriver Erling M Kristensen:

“Inget företag vill säga upp sina anställda, speciellt inte i vår bransch där det är människor som gör hela skillnaden. Det är våra fantastiska och kompetenta medarbetare som är helt avgörande för att skapa gästupplevelser. Nu finns inte många längre kvar och det finns inte ord för hur detta drabbar dessa medarbetare personligen. Men vad ska man göra när verktygslådan är tom och det inte återstår något annat alternativ än att försöka rädda företaget från konkurs”

ANNONS
ANNONS