Börsen steg starkt på fredag vid lunch efter gårdagens historiska ras, sedan började kurserna vandra nedåt igen.
Börsen steg starkt på fredag vid lunch efter gårdagens historiska ras, sedan började kurserna vandra nedåt igen. Bild: JESSICA GOW

Facit för börsveckan: minus 17,1 procent

Stockholmsbörsen började försiktigt, men steg till över sju procent under fredagen för att sedan sjunka igen – totalt gick den ned 17,1 procent under veckan. Dagen efter torsdagens historiska ras visste inte Stockholmsbörsen eller andra börser vad de ville.

ANNONS
|

Stockholmsbörsen öppnande 2,1 procent uppåt i den inledande handeln under fredagen efter torsdagens branta ras, i det breda OMXSPI-indexet. Med redan strax efter klockan 10.00 var hade handeln mattats av betydligt och låg strax över 0,5.

Men efter klockan 11, då också Riksbanken gett besked om 500 miljarder i lån till banker för krediter till företag, steg börsen allt mer. Och lite före 14 hade kursen stigit till över 7 procent. Samtidigt såg London- och Frankfurtbörserna en liknande utveckling Frankfurt låg rentav över 8 procent. Även Dow Jones i USA öppnade starkt på fredag eftermiddag svensk tid, med en ökning kring 6 procent.

ANNONS

Men efter kl 14 började de samfällda europeiska börserna tvivla på de tidigare timmarnas uppgång och kurserna vandrade åter nedåt, liksom den amerikanska. Stockholmsbörsen stannade sedan på en uppgång på 1,5 procent för dagen.

LÄS MER:Chefsekonomen: ”Ingen finanskris – än”

LÄS MER:Värsta börsraset i modern tid

Under torsdagen var det stora ras på världens börser där bland Stockholmsbörsen noterade sin största nedgång i modern tid – 11,1 procent. Och veckofacit för den nervösa börsen slutade på -17,1 procent i Stockholm och på -28,8 procent jämfört när börsen låg på topp i februari innan raset.

På fredagsmorgonen meddelade också Finansinspektionen att man kommer att sänka kapitalbuffertkravet för banker från 2,25 procent till noll procent, för att värna en funderande kreditförsörjning för företagen och upprätthålla produktion, konsumtion och investeringar.

– När ekonomin drabbas av en allvarlig störning är det viktigt att bankerna fortsätter att låna ut till företag och hushåll", säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

Enligt FI motsvarar sänkningen omkring 45 miljarder kronor.

Banksatsningar och krissamordnare

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) håller ett telefonmöte med landets tio största banker liksom svenska bankföreningen och Sparbankernas riksförbund. Detta av anledning av coronaviruset.

Riksbanken meddelade också att den lånar ut upp till 500 miljarder till svenska banker för att säkerställa kreditförsörjningen till coronadrabbade företag.

Regeringen har också beslutat att tillsätta en samordnare gällande coronavirusets effekter på näringslivet. Uppdraget går till Anders Ferbe.

ANNONS

De branscher som drabbats hårdast hittills i Sverige är besöks- och resenäringarna. Norwegian skär ner sin personalstyrka med 50 procent, och både Nordic Choice och Scandics hotellkedjor varslar om uppsägningar.

Texten uppdateras.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS