Stein Rukin, Jour Strömstad.
Stein Rukin, Jour Strömstad. Bild: Jakob Simonson

Skarpt läge för dialysen

Stein Rukin, Jour Strömstad, skriver insändare om turerna kring dialysen – riktar uppmaning till bland andra Margareta Fredriksson (L): "Det kan aldrig vara fel att ta ett initiativ!"

ANNONS
|

Skälet till avvecklingen i Strömstad var enligt regionen att det var svårt att bemanna enheten och att man fick bättre personalförsörjning och besparingar i transport genom att etablera den i Munkedal.

Bemanning var emellertid aldrig något problem i Strömstad. Personalen blev däremot uppmanad att sluta eftersom dialysen skulle avvecklas! Dialysen i Munkedal är stängd på eftermiddagar och helger. Säkert bra for personalen, men hur blev det för patienterna som måste upp med tuppen?

I den senaste utvärderingen av "närakuten" i Tanum slås fast att den inte innebär någon avlastning av Näl. Detta var en central poäng för en "närakut".

ANNONS

Dialysen i Munkedal ger heller ingen avlastning. Där hämtar man personal från Näl. Och man måste ha varit totalt frånvarande om man inte har fått med sig artiklar om personalbrist och överbeläggningar på Näl.

Google Maps som hjälpmedel

Förunderligt nog använde man också sommaren 2017 som argument för Munkedal att man reducerade transportvolymen med 200 mil i veckan. Om man hade använt Google Maps vet jag inte, men om utgångspunkten är fel så blir resultatet därefter.

Om man uppriktigt ville reducera transportkostnaderna kunde man kanske ha samordnat de pågående transporterna. Trodde man att patienterna från Strömstad alltid skulle vara två till antalet?

Uppenbarligen hade man missat att antalet dialyspatienter mer än fördubblats de senaste tio åren och ökar dessvärre. I dag är det fem patienter i Strömstad och över tio i närområdet.

För ordningens skull vill jag understryka att jag från min sida inte önskar en avveckling av dialysen i Munkedal även om hyran är 769 260 kronor per år och att den innebar en investering på 3,1 miljoner eller mer, medan hyran i Strömstad var 220 000.

Vad jag och flera med mig önskar är att få tillbaka dialysen till Strömstad, något som bör vara fullt möjligt då man därmed sparar in dagens transportkostnader på 2,5 miljoner eller mer.

ANNONS

Kommer långt med tre miljoner kronor

Vilka investeringar som krävs är oklart, då dialysmaskinerna ska ha flyttats ut från Strömstads sjukhus om natten för att undgå uppmärksamhet. Men skaffar man fram tre miljoner kommer man långt på väg.

Uppenbart en nyttig investering också för kommunen, som till syvende sitter med räkningen.

Studier visar också betydelsen av närhet till dialysen då tätare och kortare dialyser for patienter förbättrar deras hälsotillstånd och ökar deras livskvalitet. Och så till en annan aspekt som bör nämnas.

Vid etableringen av dialysen i Strömstad la man vikt vid att kunna erbjuda gästdialys. I dag är gästdialys i norra Bohuslän frånvarande och man diskriminerar därför patientgrupper från att besöka och semestra där de önskar.

En rättighet vi andra upplever som en självklarhet. Turistkommun, javisst, men inte för dem som är i behov av dialys.

Margareta Fredriksson (L) i talarstolen i Strömstads fullmäktige.
Margareta Fredriksson (L) i talarstolen i Strömstads fullmäktige. Bild: Marita Adamsson

Och till Margareta Fredriksson (L) och andra politiker som saknar ett "skarpt förslag", så kan jag försäkra att det varje dag är skarpt läge för de dialyspatienter vi har i Strömstad. Och som med statistisk säkerhet kommer att bli fler.

Patienter som varje dag möter stora medicinske utmaningar. Människor med försämrad livskvalitet, något okänt för de flesta av oss.

Människor som ofta har fler diagnoser som en konsekvens av dialysen. Människor som behandlas för diabetes, då faktiskt på sjukhuset i Strömstad. När de inte tillbringar timmeslånga resor i taxi.

ANNONS

Margareta Fredriksson och alla andre politiker: Politik är makt, och också makt att göra en förändring, denna gången för dem som behöver det mest. Så varför vänta? Det kan aldrig vara fel att ta ett initiativ!

ANNONS