Kustsamhällena svämmar över efter stormen Dennis

Nedfallna träd, inställda färjor och tåg och översvämmade kustsamhällen – stormen Dennis slog kraftigt mot Bohuslän. Vid Uddevallabron uppmättes 30 sekundmeter på söndagen.

ANNONS
LocationStrömstad||

Stormen Dennis, med starka vindbyar och ihållande regn, kom på söndagen till Bohuslän. Sydvästliga vindbyar med stormstyrka (26-27 m/s) drog in över Bohuskusten vid lunchtid på söndagen.

Konsekvenserna syntes i såväl översvämmade villakällare som nedfallna träd över vägar och ledningar, avstängda broar och högre vattennivåer.

Ovädret har märkts hos regionens räddningstjänster, som fått åka på flera larm om nedfallna träd, nedblåsta hinder på vägar och vattenskador i hus.

Tågtrafiken ställdes in

Vid klockan 10:53 på söndagen blev 591 hushåll av med strömmen i Strömstads kommun. Felet var avhjälpt för samtliga drabbade hushåll vid 14:56 på söndagseftermiddagen.

Tågtrafiken ställs in under hela måndagen och ersätts med buss.

ANNONS

Färjetrafiken påverkas också av stormen. Color Line har ställt in färjetrafiken mellan Sandefjord och Strömstad på måndagsförmiddagen. Även Fjordline ställer in avgångarna klockan 11 och klockan 17:50 på måndagen på grund av de hårda vindarna.

Ellevio, som ansvarar för elnätsinfrastrukturen i området, har fördubblat beredskapen i Bohuslän för att snabbt kunna hantera störningar och eventuella strömavbrott i samband med stormen.

Under hela februari faller normalt 30–40 millimeter regn på västkusten, men i helgen kan uppemot 50 millimeter regn ha fallit lokalt på grund av stormen Dennis.

Blåsten fällde träd över vägarna

Inga allvarligare olyckor eller tillbud rapporterades under helgen, men blåsten fällde en hel del träd längs kusten.

På länsväg 165 mellan Östad och norska gränsen hade ett träd fallit över vägen på måndagsmorgonen. Det ska ha skett strax efter korsningen vid Bullarebygden.

På gamla E6 mellan Rabbalshede och Tanumshede var vägen delvis blockerad av nedfallna träd på söndagskvällen. Larmet kom in till räddningstjänsten klockan 20:47 på söndagen.

Under söndagen stängdes Uddevallabron av för tung trafik och för övrig trafik gällde reducerad hastighet. Så var situationen även tidigt på måndagsmorgonen, men strax efter sex meddelade Trafikverket att bron åter öppnats och att det rådde full framkomlighet i båda riktningar.

I Grebbestad har centrum under helgen svämmat över, och även i Fjällbacka och Hamburgsund hade vattnet dränkt gator och torg under måndagsförmiddagen.

ANNONS

Skee har inte drabbats så hårt som tidigare

Strömstads kommun ska ha klarat sig bättre. Håkan Baatz, chef för räddningstjänsten i Strömstad, har inte fått in något larm om översvämning i kommunen under helgen och måndagen.

- Områden som varit drabbade tidigare, som Vättlandsån i Skee, har inte drabbats så hårt nu. Det kan bero på att det gjorts omledningar av vattnet där, säger han.

Hur arbetar räddningstjänsten när det gäller översvämningarna i samhällena i Tanums kommun?

- Vi kan inte göra så mycket åt vattennivåerna, för vi har ingenstans att göra av vattnet. Är det väldigt högt vatten kan vi försöka hjälpa till med skydd så att det inte rinner ner i källare. Men om en källare har översvämmats är det fastighetsägarens ansvar att ta hand om det med hjälp av försäkringsbolaget, säger Håkan Baatz.

Men ni går inte in aktivt och pumpar bort vatten i samhällena?

- Nej, det kan vi inte göra. Vi får vänta på att det sjunker undan.

Räddningstjänsten försöker arbeta förebyggande inför en sådan här storm, säger han.

- Vi har till uppgift att informera kommunen och andra myndigheter om att det här är på gång. Sedan handlar det om att de säkrar upp gator och vägar och kanske leder om trafiken.

ANNONS

Tanums kommun meddelar på sin hemsida att det är avstängt vid torget i Grebbestad, precis som i Fjällbacka. I Hamburgsund har man beslutat att stänga av Strandvägen.

ANNONS