Sökningarna på 1177 har den senaste tiden allt oftare handlat om coronaviruset. Arkivbild.
Sökningarna på 1177 har den senaste tiden allt oftare handlat om coronaviruset. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Coronaviruset vanligaste sökningen på 1177

Oron kring det nya coronaviruset märks även i Sverige. Viruset är sedan ett par dagar den vanligaste söktermen på Vårdguidens hemsida.
– Vi kan se att sökningarna ökat sedan i helgen, säger Lisa Adolphsson, pressansvarig på 1177.

ANNONS

I takt med medierapporteringen från Kina och det ökande antalet länder där viruset upptäckts har även sjuk- och hälsovården fått fler frågor om smittan.

Det har märkts inte minst på Vårdguiden.

Mellan i måndags i förra veckan och i onsdags gjordes totalt omkring 300 000 sökningar på webbplatsen, 1177.se. Coronaviruset ligger i topp bland åkommorna som folk har sökt information om.

– Det är den mest sökta termen bland dem som redan är inne på 1177. Men vi har ingen bild av att det finns någon stor oro, säger Lisa Adolphsson.

– Det är så stor spridning på vad folk söker på, så även om det ligger i topp är det fortfarande under en procent av sökningarna.

ANNONS

Särskild rådgivning

I Region Skåne har en särskild telefonrådgivning upprättats för att bistå 1177 Vårdguiden.

– De som ringer och oroar sig är i alla åldrar. Det är yngre människor som rör sig i världen och som kommer hem och undrar hur de ska tolka sina symptom utifrån var de har varit, säger Jonas Cronqvist, överläkare på infektionskliniken i Malmö.

Även de regionala smittskyddsenheterna har märkt av ett växande informationsbehov från allmänheten, enligt Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

– Det kommer ett stort antal frågor både från allmänheten och vården, säger han.

– Det är nog så att världen håller andan och det man läser i medierna om funderar man förstås på. Så det finns många frågor hos både allmänheten och vården.

Inget ökat tryck

Inom primärvården i Region Stockholm har man däremot inte märkt av någon ökad oro över coronaviruset bland patienterna.

– Sedan kan jag tänka mig att folk söker och läser mera om det för att ta reda på mer. Men vi har inte märkt något ökat tryck på vårdcentralerna, säger Maria Hjalmarsson, verksamhetsområdeschef för primärvården i Stockholms läns sjukvårdsområde.

Medan Finland konstaterade sitt första fall på onsdagen har Sverige hittills inga kända fall av viruset. Det har dock funnits flera misstänkta fall, bland annat två personer som testats i Region Skåne. Även Västra Götalandsregionen har haft en handfull negativa provsvar från misstänkta fall.

ANNONS

– Det finns en väldigt noggrann planering för vad som händer om det skulle komma till Sverige, säger Leif Dotevall.

– Men så länge följer vi läget väldigt noggrant, både i världen och nationellt.

Rättad version: Felaktig bisats om telefonrådgivning i första utgången efter första mellanrubriken.

Jens Bornemann/TT

Krister Zeidler/TT

Coronaviruset kan leda till olika luftvägssymptom, feber och hosta. De flesta smittade blir inte allvarligt sjuka, men svåra symptom liksom dödsfall har förekommit.

Viruset sprids genom kontakt mellan människor eller genom så kallad droppsmitta, det vill säga hostningar och nysningar.

De förebyggande åtgärderna är samma som de allmänna råden om luftvägsinfektioner:

Ett allmänt råd är att undvika att röra vid ansiktet eller ögonen och att undvika kontakt med sjuka människor.

Tvätta händerna, med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter toalettbesök. Om du inte har möjlighet att tvätta händerna kan handsprit vara ett alternativ.

Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk, för att inte sprida eventuell smitta till andra och för att inte förorena dina händer.

Stanna hemma om du är sjuk, för att inte smitta människor på bussen, jobbet eller på andra sätt kommer nära.

ANNONS