Utrikesminister Ann Linde uppmanar svenskar att vara försiktiga

Svenskar som befinner sig i Mellanöstern uppmanas att vara försiktiga. Det säger utrikesminister Ann Linde (S). — Undvik folksamlingar och demonstrationer, säger hon i en skriftlig kommentar till GP.

ANNONS
|

Ann Linde konstaterar att de senaste dagarnas händelser – inklusive de våldsamma demonstrationerna vid den amerikanska ambassaden och nattens attack i Bagdad – utgör en allvarlig upptrappning av läget i Irak och i Mellanöstern som helhet.

– Det är av stor vikt att alla parter visar största återhållsamhet för att undvika att förvärra situationen ytterligare. Iraks suveränitet måste respekteras och alla ansträngningar måste göras för att främja stabilisering i Irak och i regionen. Det är också angeläget att säkerheten för ambassader och internationell personal i Irak kan garanteras, säger hon i ett skriftligt uttalande.

Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Sveriges utrikesminister Ann Linde. Bild: Virginia Mayo

Sverige har ett nära samråd med övriga EU-länder om hur man ska hantera den uppkomna situationen. Regeringen har också haft kontakt med de svenska ambassaderna i regionen.

ANNONS

– Ambassaderna har vidtagit adekvata säkerhetsåtgärder. Vilka dessa åtgärder är vill jag inte kommentera. Det finns svenska medborgare som arbetar inom internationella organisationer verksamma i Irak. Dessa organisationer har ansvar för att vidta egna säkerhetsåtgärder, säger Ann Linde.

USA bekräftar att man ligger bakom attacken och president Donald Trump twittrade under natten ut en bild på den amerikanska flaggan.

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei har utlyst en tre dagar lång landssorg och säger att en "svår hämnd" väntar.

Attacken var riktad mot en fordonskonvoj som var på väg att lämna Bagdads internationella flygplats och attackens mål var enligt irakiska militären ledaren för den pro-iranska milisgruppen Hashd al-Shaabi, irakiern Abu Mahdi al-Muhandis.

Enligt New York Times dödades totalt fem personer, medan nyhetsbyrån AP rapporterar att åtta personer ska ha omkommit. Bland de döda ska den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, 62, finnas.

LÄS MER:Iran lovar kraftfull hämnd efter Soleimanis död

Var chef för specialstyrkor

Soleimani var chef för det iranska revolutionsgardets specialstyrkor, Quds, och har beskrivits som en av landets inflytelserikaste personer. Enligt New York Times stod han Ayatollah Ali Khamenei, nära, och har setts som en potentiell framtida ledare.

Enligt Pentagon är Suleimani som chef för det iranska revolutionsgardets specialstyrkor ansvarig för hundratals amerikanska och dess allierades soldaters död i regionen.

ANNONS

"General Soleimani utvecklade aktivt planer för att attackera amerikanska diplomater och militärer i Irak och i hela regionen. General Soleimani och hans Quds bär ansvaret för hundratals militärers död, amerikanska och från koalitionen, och att tusentals fler har skadats", uppger Pentagon i ett meddelande efter attackerna.

Attacken var enligt det amerikanska försvarsdepartementet också ett svar på en raketattack i staden Kirkuk i norra Irak den 27 december. I attacken dödades en amerikansk entreprenör och flera andra personer skadades.

USA har pekat ut milisgruppen Hashd al-Shaabi som ansvarig, en grupp som enligt Pentagon har nära band till det iranska revolutionsgardet Quds-styrkor.

Qassem Soleimani, chef för Irans specialstyrka Quds, dödades i en attack mot Bagdads flygplats i Irak. Enligt Pentagon var det USA:s president Donald Trump som beordrade attacken. Arkivbild.
Qassem Soleimani, chef för Irans specialstyrka Quds, dödades i en attack mot Bagdads flygplats i Irak. Enligt Pentagon var det USA:s president Donald Trump som beordrade attacken. Arkivbild. Bild: Irans högsta ledning/AP/TT

Efter attacken mot Kirkuk svarade USA med flera luftangrepp mot milisgruppen på flera håll i Irak. Som ett svar på luftangreppen i sin tur, som kostade minst 25 personer livet, stormade tusentals milismän i tisdags den amerikanska ambassaden i Bagdad.

President Donald Trump pekade ut Iran som ansvarigt för stormningen och efter nattens raketattack där toppgeneralen Qassem Soleimani dödades twittrade presidenten ut en bild på den amerikanska flaggan, utan någon ytterligare utläggning.

Även Irans utrikesminister Javad Zarif har twittrat efter nattens attack och han kallar USA:s agerande för internationell terrorism. Han skriver också att USA får ta ansvaret för alla konsekvenser handlingen kan få.

ANNONS

USA:s ambassad i Bagdad uppmanar alla amerikanska medborgare att lämna Irak med omedelbar verkan, uppger AFP.

New Yorks borgmästare, demokraten Bill de Blasio, uppger att staden kommer öka säkerheten och att polisen kommer att förstärka skyddet vid viktiga byggnader efter att "USA har förklarat krig mot Iran", skriver han på Twitter.

På andra sidan landet, i Los Angeles, ser polisen inga omedelbara hot efter attacken, men att man kommer att följa utvecklingen i Iran, uppger CNN.

"Krig genom ombud"

Enligt Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet och expert på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik, vill Iran undvika ett direkt krig med USA som är militärt överlägset. Men på lägre konfliktnivåer, det som kallas krig genom ombud, har iranierna många möjligheter i hela regionen.

— I första skedet blir det någon form av motattack från iranierna, säger Jan Hallenberg till GP. Den kan riktas mot amerikanska baser i Irak, Kuwait eller Qatar, där USA har en stor militär närvaro. Även oljetankers kan bli föremål för angrepp. Dessutom finns shiamuslimska Hizbollah i Libanon som kan skjuta raketer mot Israel. Risken är att när iranierna slår till kommer USA att slå tillbaka igen. Jag hade inte väntat mig en så kraftig amerikansk attack.

Mellanöstern, Arabiska halvön och delar av norra Afrika är mer osäkert och turbulent än på många år.

ANNONS

— Det pågår många konflikten och risken för ytterligare konflikter är uppenbar. Jag vet inte hur mycket amerikanerna är beredda att trappa upp det här och vad de föreställer sig att det slutar. Det här kommer att destabilisera Irak ännu mer och förmodligen leda till fler demonstrationer utanför amerikanska ambassaden, säger Jan Hallenberg.

Iran började nyligen genomföra marina övningar tillsammans med Kina och Ryssland i Indiska oceanen och Omanbukten. Dessa länder är, jämte EU, för kärnenergiavtalet och kritiska till USA:s avhopp och sanktionspolitik. En förvärrad konflikt mellan USA och Iran kan få globala följder.

— Ryssar och kineser skulle hävda iraniernas nationell intressen, men mer tror jag inte att de gör. De är inte beredda att riskera ett krig med USA. Det är svårt att bedöma vad EU ska göra i det läget. Iranavtalet blir rimligen överspelat och iranierna kommer att öka sina ansträngningar att skaffa kärnvapen. Det är också en konsekvens som amerikanerna inte vill ha.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS