Sextio miljarder fattas för försvarsplan

Det råder nu en samsyn, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S), mellan riksdagens partier att det saknas 60 miljarder kronor fram till 2030 för att uppfylla den "beställning" som Försvarsberedningen har gjort för det svenska försvaret. Det blir ändå en rejäl ökning av försvaret, men saker får prioriteras bort.

ANNONS

– Vi har rett ut att det är så man ser det, att det är den plattformen man har, säger Hultqvist till TT efter ett möte företrädare för riksdagspartierna.

De var alla med och tog fram Värnkraft, Försvarsberedningens plan för det svenska försvaret för perioden 2021–2025. Men den avgör även, till stor del, storleken på försvaret åren därefter. Med på mötet var även Ekonomistyrningsverket, Försvarsmakten och folk från Försvarsberedningens sekretariat.

– Ekonomistyrningsverket, Försvarsmakten och det före detta sekretariatet i Försvarsberedningen gick igenom frågetecknen kring försvarsekonomin med partierna. Det var viktigt att oklarheterna blev utklarade, säger Hultqvist framhåller att "alla förklarade sig nöjda med informationen och vad det finns att utgå från framöver".

ANNONS

Saknades pengar

Beredningen sade att försvarsanslagen skulle upp till 84 miljarder kronor 2025, med en årlig ökning fram till dess med 5 miljarder

När Försvarsmakten och Försvarets materielverk presenterade sin analys av Värnkraft för några veckor sedan hävdade de att det saknades omkring 55 miljarder fram till 2030 för att komma upp i den storlek Försvarsberedningen önskat sig.

Till det ska läggas, enligt försvarsministern, ytterligare 5 miljarder för bland annat Försvarets radioanstalt, Försvarets forskningsinstitut (Foi) och Rekryteringsmyndigheten.

Det innebär att åtgärder, satsningar och projekt för 60 miljarder kronor fram till 2030 måste prioriteras bort eftersom de inte ryms inom Försvarsberedningens ram.

Ekonomistyrningsverket skriver i sin rapport om läget att tillskotten är omfattande och att det kommer att innebära en väsentlig tillväxt av det svenska försvaret, men:

"För att åstadkomma ett genomförbart försvarsbeslut är det dock nödvändigt att under åren 2021-2030 prioritera bort eller minska ambitionen i verksamhet som Värnkraft beskriver. ESV bedömer att det rör sig om belopp i storleksordningen 60 miljarder kronor."

Flera partier, främst Moderaterna och Kristdemokraterna, har krävt att försvarsberedningen ska återinkallas.

– Vi får återkomma om formerna för hur de fortsatta diskussionerna ska se ut, vi har inte tagit några beslut om det. Vi ska fundera och resonera lite sinsemellan, säger Hultqvist.

ANNONS

Lars Larsson/TT

ANNONS