LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson anser att höjd pensionsålder är ett problem för många med låga löner.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson anser att höjd pensionsålder är ett problem för många med låga löner. Bild: Jessica Gow/TT

LO varnar för höjd pensionsålder

LO är kritiskt till beslutet att höja pensionsåldern.
– Jag är förbannad. Man höjer pensionsåldern men det betalas in för lite till våra pensioner. Staten måste täcka upp, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

ANNONS

På onsdagen väntas riksdagen besluta om höjd pensionsålder. Den ålder då man har rätt att börja ta ut sin allmänna pension höjs från 61 till 62 år, från och med 2020. Samtidigt höjs den högsta ålder då man har rätt att behålla sin anställning från 67 till 68 år. Det är detta som brukar kallas las-åldern.

Karl-Petter Thorwaldsson anser att pensionssystemet nu behöver mer pengar men inte att arbetsgivaravgiften ska höjas för att höja inbetalningarna till systemet.

– Det skulle gå ut över löneutrymmet och det skulle i sin tur leda till att inflationen hålls tillbaka. Vi har en stark ekonomi, det finns pengar till det här, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

ANNONS

– Nu måste staten betala mer till pensionärerna.

Bred överenskommelse

Bakom den höjda pensionsåldern ligger en överenskommelse i pensionsgruppen där alla riksdagspartier utom Sverigesdemokraterna och Vänsterpartiet ingår. Vänsterpartiet är emot att pensionsåldern höjs.

Bakgrunden till den höjda pensionsåldern är att vi lever allt längre. Men enligt den ännu inte publicerade LO-rapporten "Ojämlik hälsa" har medellivslängden för kvinnor i typiska LO-yrken med låga inkomster inte ökat alls under de senaste tio åren.

Ökat markant

Samtidigt har medellivslängden för dem med hög utbildning och hög inkomst ökat markant.

Karl-Petter Thorwaldsson vill se stärkta allmänna försäkringar så att äldre förvärvsarbetande kan bli sjuka eller arbetslösa utan risk för att de tvingas till förtida uttag av pension.

– Annars blir den höjda pensionsåldern en klasslag, säger han.

Björn Dickson/TT

Från och med år 2020 kommer lägsta ålder för att ta ut allmän pension att höjas från 61 till 62 år, enligt det förslag som ligger i riksdagen.

Tidigast uttag av allmän pension kommer enligt förslaget att höjas från dagens 61 till 64 år fram till 2026.

Den som är född 1958 påverkas inte. För den som är född 1958 eller tidigare gäller fortfarande 61 år som tidigast ålder för att ta ut sin allmänna pension.

Det är inte säkert att den som är född 1959 och planerar att ta ut sin allmänna pension vid 61 års ålder kan göra det. Lagförslaget innebär att tidigast tidpunkt för uttag av allmän pension blir från den månad man fyller 62 år från och med år 2020.

Källa: Pensionsmyndigheten.

Medellivslängden, sett till hela befolkningen, har ökat de senaste tio åren.

2008 var medellivslängden för kvinnor drygt 83 år, 2018 var kvinnornas medellivslängd drygt 84 år.

För män var medellivslängden drygt 79 år 2008 och nära 81 år 2018.

Källa SCB

ANNONS