Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M). Bild: Thomas Johansson/TT

Regionstyrelsens krav efter granskningen: Låt oss ta över

GP:s granskning av Sjukvårdens larmcentral, som sköter prioriteringen av ambulanslarm i Västra Götaland, har avslöjat en rad brister i verksamheten. Nu kräver regionstyrelsen att fullmäktige ger dem mandat att reda i situationen.
– Våra processer är fruktansvärt långsamma emellanåt och under tiden står verksamheten och tickar pengar utan att fungera på ett bra sätt, säger Johnny Magnusson (M).

ANNONS
|

Fyraåriga Ediths granne fick luren slängd i örat när han försökte få en ambulans till Edith som ådragit sig en skallfraktur efter att ha träffats av en kruka i huvudet.

89-årige Verner Berntsson drabbades av stroke och förlamades efter att ha fått vänta i över två timmar på ambulans.

Gisela Gerholt, 49, fick ingen ambulans alls – trots att hon föll ihop på gatan och drabbades av ett krampanfall med blod och fradga som kom ur munnen.

Det är bara några exempel på när patienterna drabbats, sedan Sjukvårdens larmcentral tagit över prioriteringen av ambulanslarm i Västra Götaland från SOS Alarm.

ANNONS

Tiden för en ambulans att komma fram vid livshotande tillstånd har i snitt ökat med en minut – samtidigt som kostnaderna har skenat.

LÄS MER:Skulle bli säkrare att ringa 112 – längre väntetid vid livsfara

Kräver mandat för åtgärder

Nu kräver regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) och de övriga samarbetspartierna i Grönblå samverkan att politikerna i regionfullmäktige ger styrelsen mandat att reda i den uppkomna situationen.

– Våra processer är fruktansvärt långsamma emellanåt och under tiden står verksamheten och tickar pengar utan att fungera på ett bra sätt. Då kan man ibland behöva kortsluta systemet och gena lite, säger Johnny Magnusson.

Han hoppas att regionstyrelsen får det mandatet så snart som möjligt.

– Det skulle ge styrelsen utrymme att agera direkt, istället för att vänta in regionfullmäktige, säger han.

Ni vill ha mandat att kunna vidta "de åtgärder som krävs". Vilka åtgärder är det?

– Det kan jag inte svara på nu, men vi har redan klart för oss att man har svårt att svara på alla larmsamtal och det har också blivit väsentligt dyrare än tänkt. Vill man göra något åt det så är det en ganska långsam process. Ska vi då vänta på att regionfullmäktige sammanträder, det kommer inte att hinnas med till nästa tillfälle, så är vi långt fram på vårkanten innan vi kan åstadkomma något. Därför vill vi ha handlingsfrihet.

ANNONS

LÄS MER:Tre avvikelser om dagen på Sjukvårdens larmcentral

Hur vanligt eller ovanligt är det att regionstyrelsen kräver eget mandat på det här sättet?

– Det är inte ovanligt. Vi sammanträder såpass sällan och det blir ofta väldigt långdragna processer. Vill man ha lite action kan man därför söka fullmäktiges välsignelse att fatta beslut i andra instanser.

Hur ser du på era möjligheter att få det mandatet?

– Det skulle förvåna mig om vi inte får det.

Sågar nuvarande upplägget

Johnny Magnusson understryker att det inte handlar om att "åsidosätta den politiska majoriteten".

– Det kan vi inte heller göra. Däremot så kan vi snabba upp beslutsprocessen, säger han.

Regionstyrelsens ordförande öppnar också för möjligheten att genomföra en ny upphandling.

– Men det är också en seg process där i stort sett bara utländska företag, förutom SOS Alarm, brukar agera. Att ta in ett utländskt företag... jag vet inte. Det får väl styrelsen diskutera i så fall, säger Johnny Magnusson.

Ser du någon framtid för Sjukvårdens larmcentral?

– Det vet jag inte. Det kan väl hända att hela utalarmeringssystemet läggs om, men i den diskussionen måste staten vara med. Ett system som bygger på att 112 tar nödsamtal för att sedan koppla vidare till en annan aktör, som möjligen svarar, är väldigt bristfälligt. Att en nödställd får svaret ”ett ögonblick, jag kopplar dig vidare” för att sedan hamna i en ny telefonkö är fruktansvärt. Jag tycker det är jättedumt.

ANNONS

LÄS MER:Notan för regionens misslyckande: Miljonböter varje månad

Under regionstyrelsens sammanträde på tisdagen diskuterade samtliga partier förslaget. Socialdemokraternas gruppledare Helén Eliasson är vice ordförande i regionstyrelsen. Hon säger till GP att partiet kommer att rösta för förslaget vid nästa regionfullmäktige.

Är det ett underkännande av Hälso- och sjukvårdsstyrelsens hantering av frågan?

– Nej, det är det väl inte utan det är mer att vi ska ha ordning och reda på var besluten tas så att man hanterar det på rätt sätt, säger Helén Eliasson (S).

GP har tidigare berättat om att det uppstått en konflikt mellan Sjukvårdens larmcentral och SOS Alarm. Det är viktigt att frågan inte blir ett "skyttegravskrig" och att alla parter ser till invånarnas bästa, säger Helén Eliasson.

LÄS MER:SOS Alarm anklagas för att sabotera för Sjukvårdens larmcentral

Hur tycker du att det här har hanterats?

– Det har ju inte hanterats bra när det har blivit en sådan här situation.

Helén Eliasson (S), vice ordförande i regionstyrelsen.
Helén Eliasson (S), vice ordförande i regionstyrelsen. Bild: Peter Wahlström

Johnny Magnusson har tidigare bedömts som jävig inom regionen då han parallellt med sina politiska uppdrag i Västra Götaland både har varit ordförande och styrelseledamot i SOS Alarm. En fråga som aktualiseras om regionstyrelsen tar över frågan.

– I de frågor där man skulle kunna hamna i en sådan situation finns det både tjänstemän och Johnny själv, som jag tror är så klok att han inte hamnar i en situation där man kan bli anklagad för det. Han sitter ju inte i bolaget i dag, men de delarna måste man alltid ta ansvar för, säger Helén Eliasson.

ANNONS

Under onsdagen ska Hälso- sjukvårdsstyrelsen få information från förvaltningen om bemannings- och kostnadsläget för Sjukvårdens larmcentral. Då presenteras även en ny rapport från verksamheten, där det bland annat föreslås att avtalet med SOS Alarm ska ses över.

Inte heller Heikki Klaavuniemi, regionråd och gruppledare för Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen ser något problem med att frågan flyttas till regionstyrelsen.

– Vi ska prova båda de här alternativen innan vi ropar hej, säger upp något avtal eller lägger ned SVLC, säger han.

ANNONS