De senaste två åren har Håll Sverige rent haft lokala strandstädningar i Strömstad.
De senaste två åren har Håll Sverige rent haft lokala strandstädningar i Strömstad. Bild: Tomas Arlemo

Fokus på Strömstad när tiotusentals städar stränder

Tiotusentals människor går samman på lördag för att städa de nordiska kusterna. Det är stiftelsen Håll Sverige rent som arrangerar Nordiska kusträddardagen. Målet är att kusterna ska bli rena – och att folk ska sluta skräpa ner.

ANNONS
|

Nedskräpning är ett återkommande problem i kustsamhällen. Därför arrangerar stiftelsen Håll Sverige rent på lördag manifestationen Nordiska kusträddardagen. Stiftelsen uppmanar invånare i hela Norden att gå ut till sin närmsta strand, sjö eller annat vattendrag för att plocka skräp.

Sandra Toivio är projektledare för kusträddardagen.

Sandra Toivio är projektledare på Håll Sverige rent.
Sandra Toivio är projektledare på Håll Sverige rent. Bild: Andreas Frössberg

– Nedskräpning av haven är en av de största miljöproblemen vi har just nu. Men det är samtidigt ett problem vi alla kan hjälpa till med att lösa, säger hon.

En del av manifestationen är kampanjen kusträddare. Det är ett projekt som inleddes 2012 och som går ut på att privatpersoner anmäler sig för att städa kusten.

ANNONS

– Att vara kusträddare innebär att man städar kusten från marint skräp, men även att man visar sitt engagemang för frågan.

Extra fokus på Strömstad

Extra fokus läggs på Strömstad. Där arrangeras en lokal strandstädning och skräpet som städas bort ska analyseras. Samma sak gjordes förra året. Då konstaterades det att man hittade 12 000 skräp per hundra meter.

– Det vanligaste vi hittade var bitar av rep och oidentifierbara plastbitar, där man kan säga att det är plast men inte varifrån det härstammar. 90 till 95 procent av allt skräp på Bohuskusten är plast.

Målet är, förutom att städa kusten, att få till en förändring i människors beteende.

– Vi hoppas att folk ska få insikt om hur skräpigt det är och att man inte kastar skräp i naturen i framtiden. Det är det vi alltid strävar mot, säger Sandra Toivio på Håll Sverige rent.

På lördag är det alltså dags för strandstädning i Strömstad, och i år är det Syd-Långö som ska städas. Det blir samling klockan 10 vid norra hamnen i Strömstad för avfärd med båt ut till Syd-Långö. Städmaterial finns ombord.

Strandstädningar sker också vid Rossö, parkeringen vid Saltpannan klockan 10, och Resö, samling vid återvinningsstationen klockan 10, Grönemad vid kajakcentret klockan 10 och vid Tjurpannans naturreservat klockan 13.

ANNONS

Den som vill städa på egen hand på annan plats kan hämta städmaterial vid återvinningsstationen på Österröd. Skräpet man samlar ihop kan anmälas på den elektroniska strandstädarkartan, se www.stromstad.se.

Skräp i havet

Plast är det vanligaste skräpet i alla världens hav. Ofta är skräpet produkter som bara använts en gång, som olika sorters förpackningar, och som kommer från enskilda konsumenter.

Oidentifierbara plastföremål, engångspåsar och förpackningar är det vanligaste skräpet på våra stränder.

5-13 miljoner ton skräp hamnar i våra hav varje år. Skräp motsvarande fem fulla badkar spolas i land på Bohuskusten varje timme.

ANNONS