Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset i maj.

Över 300 tidningar slår tillbaka mot Trump

"Vi är inte folkets fiende." Så säger Marjorie Pritchard, biträdande redaktionschef på tidningen The Boston Globe , som har dragit i gång en protestaktion mot president Donald Trumps återkommande attacker mot medier. Närmare 350 nyhetsmedier i USA uppges delta.

Torsdagens protest sker i form av egenformulerade artiklar på ledarplats. I uppropet från The Boston Globe uppmanas ledarredaktioner ta ställning mot vad tidningen kallar "ett smutsigt krig mot den fria pressen" – oberoende av politisk färg eller deras allmänna syn på presidentens politik.

"En central pelare i president Trumps politik utgörs av en utdragen attack gentemot den fria pressen. Journalister klassificeras inte som landsmän utan snarare folkets fiende", heter det i tidningens egen torsdagsledare. Där noteras också att "korrupta regimer" som tar över ett land så snart som möjligt brukar ersätta den fria pressen med statliga medier.

Vita huset har inte kommenterat protesten.

Upptrappning

Manifestationen kommer efter vad The Boston Globe har uppfattat som en upptrappning från presidentens sida.

Under sin tid i Vita huset har Trump instiftat ett eget antipris för vad han anser är just falska nyheter. Gång på gång har han attackerat medier och kallat dem "falska nyheter" (på engelska: fake news) och "folkets fiende" samt pekat ut enskilda journalister. Vid en presskonferens i Storbritannien i juli vägrade Trump exempelvis att svara på frågor från nyhetskanalen CNN:s Vita huskorrespondent Jim Acosta:

- CNN är falska nyheter. Jag svarar inte på frågor från CNN, sade presidenten.

Och vid ett politiskt massmöte i Pennsylvania i början av augusti pekade Trump på en grupp journalister som bevakade evenemanget och sade att de "bara hittar på historier". Han kallade dem "falska, falska avskyvärda nyheter", skriver tidningen The New York Times i sin motivering till varför de deltar i protesten.

Kritiska röster

Över 300 medier har tackat ja till manifestationen, bland dem stora dagstidningar som Houston Chronicle i Texas och Miami Herald i Florida samt mindre nyhetstidningar som kommer ut en gång i veckan. Flera regionala grupper och branschorganisationer som Amerikanska sällskapet för nyhetsredaktörer ställer sig också bakom det. Tv- och radiokanaler ombeds publicera sina ledare online eller i sändning.

Frågan är hur mer konservativa medier, som ofta är mer Trumpvänliga, gör? Konservativa The Wall Street Journal har redan ha tagit ställning emot. I en giftig ledare i måndags rackade de ner på initiativet: "För den som anser att amerikanska ledarsidor inte varit tillräckligt kritiska mot president Donald Trump har The Boston Globe en lösning", heter det.

Till skillnad från The Boston Globe anser The Wall Street Journal inte att Trumps retorik är en attack mot grundlagens första tillägg, den som garanterar religions-, yttrande-, mötes- och pressfrihet. "Första tillägget säger inte att regeringen inte kan kritisera pressen. Herr Trump har lika stor rätt till yttrandefrihet som sina motståndare i medierna", skriver tidningen.

Även utanför USA

Initiativet har också spridit sig utanför USA. I Danmark – där man nyligen haft en dispyt med den konservativa amerikanska tv-kanalen Fox News efter att denna liknat landet vid Venezuela – publicerar Politiken , Berlingske och Kristeligt Dagblad och Information ledare på samma tema. Brittiska The Guardian finns också bland de medier som stödjer den amerikanska medieprotesten.